Zeilen in Kroatië? Ontdek waarom!

Dat Kroatië een prachtig vakantieland is dat wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat je hier heel goed kan zeilen? Verschillende Nederlandse aanbieders verhuren zeilboten in de steden Pula, Sukosan, Zator, Murter, Split en Dubrovnik. Je kan hier een voor een week of langer een zeiboot huren en zelf de Kroatische kust gaan ontdekken.

Ben je geen ervaren zeiler maar wil je wel kennis maken met het zeilen dan kan je ook een zeiltour van een dag boeken. In bijna elke stad langs de kust vind je wel organisatie die deze zeiltours aanbiedt.

Traveltips: Sunset sailing op Hvar  |  Zeiltour vanuit Zadar

1. De meer dan 1000 eilanden

Met een kust kustlijn van zo’n 6000 km en meer dan 1000 eilanden is Kroatië een van de mooiste zeilbestemmingen in Europa. Van de 1000 eilanden zijn er maar 50 bewoond, waardoor je nog heel veel van de prachtige natuur van Kroatië te zien krijgt. Je zeilt langs de mooiste onontdekte stranden, prachtige baaitjes, pittoreske dorpjes en oude havensteden. Van de 50 bewoonde eilanden zijn Pag, Hvar, Brac, Mljet, Vis en Korcula de populairste bestemmingen. Leg hier je zeilboot aan en ontdek deze prachtige eilanden!

Traveltips: Pag Travelguide | Hvar Travelguide | Korcula Travelguide

2. Mediterranean as it once was

De slogan van het Kroatische toeristenbureau is zeker niet onwaar. Veel van de Kroatische eilanden liggen erg afgelegen, zoals de eilanden Vis en Lastovo. Tijdens de communistische tijd zijn deze eilanden zelfs gesloten geweest wat er wel weer voor heeft gezorgd dat de cultuur goed bewaard is gebleven. Hier plukken ze nog hun eigen druiven en olijven om hier wijn en olijfolie van te maken. Grote kans ook dat je in de haven een klein vissersbootje ziet aankomen met de vers gevangen vis van de dag, dit is hier de normaalste zaak van de wereld.

Traveltips: 5 x doen op het eiland Vis

3. 2500 zonne-uren per jaar

Met 2500 zonne-uren per jaar is Kroatië een van de zondigste bestemmingen van Europa! Het milde mediterrane klimaat zorgt er ook voor dat er tussen mei en oktober heerlijke zomerse tempraturen zijn, perfect weer dus voor een zeilvakantie!

4. Eeuwen oude steden

Naast de prachtige natuur heeft de kustlijn van Kroatië nog veel meer te bieden. Kroatië wordt al bewoond sinds de prehistorie en dat is goed te zien in de prachtige oude steden en gebouwen die je langs de kust vindt. De steden Dubrovnik en Trogir staan zelfs al volledige stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast hebben ook het paleis van Diocletianus in Split, de Euphrasiusbasiliek in Poreč en de Sint-Jacobskathedraal in Sibenik een plekje mogen bemachtigen op deze lijst.

Traveltips: Dubrovnik Cityguide | Split Cityguide | Sibenik Cityguide

5. De 5 nationale parken

Er zijn nog veel meer nationale parken in Kroatië maar deze 5 liggen aan de kust en daar kan je dus gewoon naar toe zeilen! Brijuni ligt in het noorden van Kroatië in de regio Istrië. Nationaal park Kornati en Telašica in de regio Noord Dalmatië vlak bij Sibenik. In het zuiden liggen dan nog Mljet en Lastovo.

Traveltips: NP Kornati | Boottour naar NP Kornati

6. De Kroatische keuken

Wat zo leuk is aan de Kroatische keuken is dat het in geen regio hetzelfde is. Dit heeft allemaal te maken met de geschiedenis en de lokale producten die er beschikbaar zijn. Voor de kust regio’s zijn er wel veel gelijkenissen, zo zal je hier veel vis, lam, gedroogde ham, kaas, olijven en lokale wijn tegen komen. Gerechten die je echt moet proberen zijn Brudet (visstoofpotje), Peka (vis/vlees bereid in de Peka) en zwarte risotto (gemaakt van inktvis).

Traveltips: De Kroatische keuken | 5 x typische Kroatische gerechten

7. Een groot feest met de Yachtweek

Dit drijvende festival vindt elke zomer meerdere malen plaats. Samen met nog zo’n 40 andere boten zeil je van eiland naar eiland en leg je elke avond aan bij een van de eilanden. Zodra iedereen in de haven is aangekomen kan het feest beginnen, eerst op de boten en daarna op het feest dat elke avond wordt georganiseerd door de Yachtweek!

8. De wijn van de 60 inheemse druifsoorten

De kans is groot dat je helemaal niet bekend bent met de Kroatische wijnen. Dit is ook niet gek want je zal in Nederland niet zo snel een Kroatische wijn op de kaart zien staan. Toch wordt er in Kroatië ontzettend veel wijn gemaakt en is het een van de oudste wijngebieden ter wereld. Langs de Kroatische kust kom je meerdere van deze inheemse druifsoorten tegen. Op het eiland Korcula groeit de Grk en Posip, op het eiland Hvar de Bogdanuša en Posip en voor de beste Plavac Mali komt van de Dingac heuvel op het schiereiland Peljesac!

Traveltips: Wijnhuizen Peljesac

9. Directe vluchten vanuit Nederland

Met 6 verschillende vliegvelden maakt het niet uit waar je in Kroatië moet zijn er is altijd wel een vliegveld in de buurt! Tussen mei en oktober kan je vanuit Nederland direct naar alle 6 de luchthavens vliegen.

Traveltips: Vliegen naar Kroatië

10. Je kan er zelfs leren zeilen!

Kan je niet zeilen maar wil je het wel graag leren, dan kan dat! Verschillende Nederlandse aanbieders geven zeilcursussen met Nederlandse instructeurs. Je leert er overstag gaan, gijpen, afvallen en oploeven, reven en lijnbehandeling. Daarnaast leren ze je ook navigeren, in veilig aanleggen en in bijzondere manoeuvres. Na een aantal dagen kan je zelf aan het roer staan en weet je echt alles over zeilen. Natuurlijk is er naast leren zeilen ook genoeg tijd voor gezelligheid en ga je ’s avonds BBQen op een verlaten strand of lekker uit eten bij een lokaal restaurant.

Geschreven door Romana Tomljanovic. Mijn passie voor reizen, eten en drinken hebben mij vele jaren op de mooiste en verste plekjes ter wereld gebracht. Tegenwoordig zoek ik het iets dichterbij huis: Kroatië. Dat is niet zomaar dichtbij huis, maar in het land waar mijn vader geboren en getogen is. Ik ben in Nederland opgegroeid, maar van kleins af aan verblijf ik de volledige zomermaanden in Kroatië.

Elk jaar ben ik bezig om de mooiste strandjes, gezelligste stadjes en de beste restaurants te vinden. Mijn passie is Bourgondisch genieten en ik heb daar door de jaren heen vele lijstjes van de beste plekjes over bijgehouden. Het is zonde om deze ervaringen voor mezelf te houden, daarom deel ik het graag met jullie op thenomad.life.

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving