Garantiefondsen reizen

Alle informatie over luchthavens, transfers en vliegtickets

Inhoud

Er bestaan diverse garantiefondsen die bescherming bieden tegen een faillissement van de reisaanbieders. In Nederland is het bekendste fonds de Stichting Garantiefonds Reisgelden, de SGR.

Wat is een garantiefonds?

Een reisaanbieder van een pakketreis of gekoppeld reisarrangement is verplicht zich te verzekeren tegen financieel onvermogen. Dit kan door middel van aansluiting bij een garantiefonds of een losse verzekering. Een garantiefonds of verzekering staat garant voor het vooruit betaalde reisgeld. Als een aangesloten reisaanbieder in financiƫle problemen raakt voor vertrek, dan krijg je je vooruit betaalde reisgeld terug. Ben je al op reis, dan kan het garantiefonds of verzekering er voor zorgen dat je je reis kunt afmaken. Verblijf en terugreis worden dan alsnog uit het fonds/verzekering betaald.
De overheid controleert niet of een reisaanbieder zijn verplichting nakomt. Het is het mogelijk dat je boekt bij een reisaanbieder die geen deugdelijke maatregel heeft. Je krijgt dan geen geld terug bij faillissement van de reisaanbieder. Check daarom - voordat je een reis boekt - of en bij welk garantiefonds/verzekering de reisaanbieder is aangesloten en onder welke voorwaarden.
ā€

Welke garantiefondsen zijn er?

In Nederland kennen we diverse garantiefondsen. De bekendste is de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Deze en de GGTO (Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators) zijn erkend door de ANVR.
ā€

Garantiefondsen in de EU

Steeds meer reizen worden via internet geboekt. Je kunt net zo makkelijk je reis boeken via een Belgische website als een Nederlandse. De verplichting tot het hebben van een garantiefonds geldt in alle landen binnen de EU. Dus ook voor bijvoorbeeld die Belgische reisaanbieder. Wil je zeker weten dat de reisaanbieder bij wie je boekt, aangesloten is bij een garantiefonds en bij welk fonds dat is dan kun je de reisaanbieder invoeren bij EGFATT (De Europese vereniging van garantiefondsen). Let wel op of de dekking van het fonds ook geldt voor grensoverschrijdende boekingen.

Calamiteiten voor of tijdens een georganiseerde reis

Voor vertrek en tijdens de reis kunnen zich op de plaats van bestemming calamiteiten voordoen. Denk daarbij aan bosbranden, overstromingen, aardbevingen en onlusten.
ā€
Calamiteitenfonds

Heb je bij boeking een betaald voor het Calamiteitenfonds dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast vanwege een onvoorziene calamiteit. Voorwaarde voor vergoeding is dat het fonds een calamiteit heeft vastgesteld. Het fonds vergoedt ook de niet- genoten reisdagen bij het afbreken van de reis.
Bij een dreigende calamiteit kan het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking instellen. Zowel de reisorganisatie als de consument kunnen dan bij een reisovereenkomst vanaf 30 dagen voor de overeengekomen reis- respectievelijk verblijfsdatum, kosteloos annuleren. De reiziger krijgt de reeds betaalde reissom terug.

NauSYS iFrame test

Je kunt nu veilig en zonder risico boeken met onze speciale COVID-19 betalingsregeling.
Dit houdt in dat je maar 30% hoeft aan te betalen (binnen 10 dagen)Ā en het resterende bedrag 28 dagen voor je vertrekt.
Vraag ons naar de voorwaarden.

De populairste zeilvakantie bestemmingen

en dat zijn ze niet voor niets!
Alle bestemmingen

Met het gezin, als jongere of senior?

Zoveel mensen, zoveel wensen!

Heb je een vraag?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving