3 tips voor aanmeren aan een mooringboei

In de vorige twee blogs uit deze serie hebben we je uitgelegd hoe je in 4 stappen voor anker gaat in een baai en hoe je kunt ankeren aan de kade. In dit deel hebben we 3 tips voor het aanmeren aan een mooringboei.

Mooringboeien (ook wel meerboeien genaamd) vind je in het buitenland in diverse baaien. Vaak in de buurt van een dorpje of een baai waar een restaurant te vinden is. Aan deze boei kun je je boot vastmaken waardoor je een mooie ligplaats hebt. Meestal zijn ze neergelegd door lokale autoriteiten of de restauranthouder in die baai en moet je voor gebruik een bijdrage betalen. Het handige van mooringboeien is dat ze hetzelfde doen als een anker. Deze, vaak oranje, boei die je ziet liggen op het water is bevestigd door middel van een ketting of dik touw aan een zwaar betonblok op de bodem van zee. Zo lig je goed vast voor de nacht en hoef je geen ‘ankerwacht’ te houden.

De mooiste ligplaatsen aan een mooringboei

1. Bereid je voor

Je hoeft nu voor het aanleggen niet te letten op de diepte zoals bij ankeren. Let wel op of je kiel niet te diep steekt! De taken worden nu anders verdeeld dan bij het ankeren aan de kade. Bereid je voor met een goede landvast en de pikhaak. Een landvast leg je buitenlangs (buiten de reling) vast aan de kikker, zodat deze lijn niet straks over de reling strak komt te staan. De pikhaak heb je straks nodig om de mooringboei uit het water te omhoog te trekken.

2. Zorg voor een duidelijke communicatie

Nu is vooral de samenwerking en communicatie belangrijk tussen de stuurman en degene die voorop staat om de landvast aan de mooringboei vast te maken. De stuurman ziet op een gegeven moment de boei niet meer in het water liggen. Degene voorop de boot zal dus aanwijzingen moeten geven (stuurboord/bakboord/vooruit/achteruit) zodat de stuurman hierop kan navigeren. Vaar langzaam en altijd tegen de wind in naar de mooringboei zodat degene voorop de boeg tijd genoeg heeft om de landvast door de mooring te halen.  

3. Maak gebruik van een mooringhaak, ofwel pikhaak

Pak de mooringboei op met de pikhaak via de ring bovenop de boei bevestigd is. Voor een eerste keer best een klusje. Maak de landvast niet vast aan de bovenkant van de mooringboei (deze is alleen voor het oppakken) maar haal hem onder de boei door het oog heen. Dit oog zit namelijk bevestigd aan de ketting/touw naar het betonblok. Haal altijd de landvast terug naar de boot en bevestig deze aan de kikker waardoor je de knoop op de boot hebt. Bij vertrek is het namelijk erg lastig om knoop bij de boei eraf te halen omdat die onder spanning staat en lager zit. En veel veiliger omdat je dan niet het water in hoeft terwijl de boot verwaaid.

Houdt tussen de mooringboei en boot ongeveer 2 meter afstand. Voor de nacht zou je een tweede landvast aan de mooringboei kunnen bevestigen, via de andere kikker op het voordek. Deze landvast kan iets slapper hangen dan de eerste landvast.

v.l.n.r. een pikhaak, de mooringboei en een mooringhaak

Een mooringhaak is bij het aanleggen erg handig. Dit is een haak op de pikhaak die, als je ermee op de ring van de mooring slaat, meteen vastzit met een veiligheidshaak (zie afbeelding). Die haak haal je er later af met behulp van je bijbootje. Deze mooringhaak komt vaker voor in Nederland dan in het buitenland.

Misschien ook leuk om te lezen? > ‘In 4 stappen voor anker in een baai’ en ‘3 praktische tips voor ankeren aan kade’ en 'In 5 stappen aanmeren aan de kade met mooringlijnen'

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving