In 4 stappen voor anker in een baai

Is aanmeren of ankeren een ultieme relatietest? Uit ervaring kan ik je vertellen: Ja dat is zo! Mannen schreeuwen naar hun vrouw dat ze het fout doen, terwijl ze zelf achter het roer blijven staan en de gashendel vergeten. Vrouwlief raakt in paniek en weet niet meer wat te doen… De kinderen willen wel meehelpen, maar weten niet precies wat ze kunnen doen. En dan is er ook nog publiek op een ander zeiljacht of nog erger … op de kade! Is dit vakantie? Help, ik wil naar huis!!

Dit kan gelukkig ook anders. Met onze stappenplannen en tips gaan we vanaf nu voorkomen dat het aanleggen of ankeren niet uitmondt in een echtscheiding. We beginnen vandaag met het eerste deel.

In 4 stappen voor anker in een baai

Overnachten in een prachtige baai is een droom! Logisch, want je bent midden in de natuur met veel rust, hebt een privé ‘zwembad’ en een geweldig uitzicht over zee. Nadeel is dat je er wel voor anker moet. ‘Is dat dan niet moeilijk of onveilig?’ Nee, hoor! Met onderstaande 4 stappen zorg je ervoor dat je zonder problemen kunt ankeren en rustig kunt slapen.  

1. Een goede ankerplaats zoeken

Van tevoren kijk je hoe diep het in de baai is zodat je weet hoeveel meter ketting of ankerlijn je moet laten vieren. De regel is dat je drie keer zoveel ketting/lijn nodig hebt als de diepte van het water. Stroming kan ervoor zorgen dat je eventueel een tweede anker moet gebruiken zodat je niet dwars op de golven komt te liggen wanneer de stroming uit een ongunstige hoek komt. Hoewel het in de Middellandse Zee meestal niet heel hard waait, kunnen golven toch vervelend zijn wanneer je voor anker ligt. Let dus ook op de windrichting bij het uitkiezen van de ankerplek. Je kunt door wind of stroom gaan ronddraaien, dus zorg voor voldoende ruimte om de boot heen.

2. Voorbereiding en taakverdeling

Zorg ervoor dat je voorbereid aankomt. Dat betekent dat het anker uit de ankerbak is, de ankerketting vrij kan lopen en de elektrische ankerlier aanstaat (als je die hebt). Bespreek ook met je bemanning af wat er moet gebeuren en zorg voor een duidelijke taakverdeling. Wie stuurt er, wie laat het anker vallen en wie doet de overige handelingen?

3. Het anker controleren

Het anker ligt op de bodem en je hebt voldoende lijn/ketting laten vieren. Controleer dan of het anker wel goed ligt. Dat doe je door een stukje achteruit te varen. Wel zachtjes, anders trek je het anker in een ruk uit de grond, daarna harder om te testen of het anker echt goed ligt.

4. Stel het anker alarm in

Tegenwoordig hebben alle zeiljachten een systeem met een GPS aan boord. Dat is bij ankeren erg handig want daar zit een anker alarm op. Als je die functie hebt geactiveerd dan wordt er een alarm actief. Als je dus ’s nachts om wat voor reden dan ook te ver van je positie verandert dan begint het anker alarm te piepen.

Tip: Maak de ingestelde afstand niet te klein, want anders gaat het alarm de hele tijd af terwijl je alleen maar ronddraait door wind of stroming.

Misschien ook leuk om te lezen? > ‘In 4 stappen voor anker in een baai’ en ‘3 praktische tips voor ankeren aan kade’ en 'In 5 stappen aanmeren aan de kade met mooringlijnen'

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving