Leren zeilen

Zeillessen van beginner tot schipper

Hoeveel zeilervaring heb je nodig voor een zeilvakantie?

Is een veelgestelde vraag. Het antwoord is eenvoudig want iedereen kan deelnemen aan een zeilvakantie! Veel of weinig ervaring het maakt niet uit omdat er je zelf kan kiezen hoe je een zeilvakantie gaat beleven.

Zo kan je kiezen om te bijvoorbeeld te gaan zeilen in Kroatië, Italië of Griekenland met een schipper aan boord. Enige zeilkennis is handig maar een schipper neemt alle zorg uit handen en een zeildiploma of ervaring is niet vereist.

Ga je zelfstandig zeilen en een zeiljacht huren op één van de vele zeilvakantie bestemmingen dan is ervaring nodig en is op vele bestemmingen een Vaarbewijs en/of een CWO zeildiploma vereist.

Een flottielje zeilvakantie geeft je de nodige begeleiding tijdens een zeilvakantie. De flottielje begeleiding zorgt voor een weerbericht en wijst op eventuele bijzonderheden in een zeilgebied. Omdat je ook tijdens een flottielje zeilvakantie zelfstandig vaart is het handig enige ervaring op een kajuitzeiljacht te hebben. Tevens is op de meeste bestemmingen een Vaarbewijs en/of CWO diploma vereist.

Leren zeilen op een kajuitzeiljacht

In Nederland zijn er volop mogelijkheden om te leren zeilen of je zeilkennis te vergroten! De verschillende lessen die de zeilscholen aanbieden dragen bij aan een ontspannen zeilvakantie voor de schipper én bemanning.

In Nederland worden de meeste zeildiploma’s behaald bij een CWO aangesloten leslocatie. Het CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is een samenwerkingsverband van de HISWA Vereniging en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden.

Het CWO heeft verschillende disciplines en voor het kajuitjachtvaren de diplomalijn 'Jachtzeilen' opgezet.

Om zelfstandig te varen tijdens dagtochten onder normale omstandigheden is het CWO Jachtzeilen niveau 2 een goed uitgangspunt. Je kan dan zelfstandig op een veilige manier een zeiljacht besturen en je kan aanleggen in de meeste omstandigheden.

Start je zeilcursus zelfstandig, samen met je partner, met vrienden of familie. Zeilcursussen worden aangeboden voor beginners en gevorderden.

Je bent nooit te oud om iets te leren

Leer alles over zeilen bij de CWO zeilschool. Zij bieden enkel zeilles voor volwassenen aan. Ze leren je als (beginnende) zeiler alle facetten op een stapsgewijze manier waardoor je zelfstandig leert varen op een zeilvakantie bestemming.

Gevorderde zeilers kunnen ook aan de slag om specifieke vaardigheden aan te leren, zoals motor manoeuvreren en boxvaren. Speciaal ter voorbereiding van een zeilvakantie kan er geoefend worden op de verschillende manier van aanleggen en worden alle tips en tricks van een bestemming gedeeld.

Wil je weten waar je kunt goed kunt leren zeilen? Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Vaarbewijs en theorielessen

Op de meeste zeilvakantiebestemmingen is een Vaarbewijs vereist. Vaarbewijs 1 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland waters. Dit krijg je na het behalen van het examen Vaarbewijs 1. Met het ICC mag je op op rivieren, kanalen en meren varen.

Het Vaarbewijs 2 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland and coastal waters. Het Vaarbewijs 2 krijg je na het behalen van het examen Vaarbewijs 2. Hiermee mag je naast het varen op de meren en rivieren ook varen op de kustwateren.

Het behalen van het Vaarbewijs kan door zelfstudie of online cursussen. Verschillende zeilscholen bieden de mogelijkheid om een vaarbewijscursus te volgen. Een cursus vaarbewijs helpt je op weg en de belangrijkste onderdelen binnen het vaarbewijs examen worden behandeld. Naast de verplichte theoretische diploma’s is het CWO dus van belang voor de benodigde zeilervaring.

Meer informatie over vaarbewijzen vind je hier: www.cbr.nl

NauSYS iFrame test

Bij deze zeilscholen kun je leren zeilen

waar wacht je nog op? ;-)
No items found.

Heb je een vraag
over leren zeilen?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving