Vaarregels

De belangrijkste vaarregels op een rij

Er is natuurlijk veel verschil waar je vaart en met welk vaartuig. In een klein open bootje op een kleine recreatieplas, zonder veel andere vaartuigen, zal je weinig vaarregels nodig hebben. Ga je daarentegen met datzelfde kleine open bootje op een rivier varen met veel beroeps- en recreatievaart, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als je je niet aan de vaarregels houdt. We zetten hier de belangrijkste vaarregels op een rij die je minimaal moet weten voordat je het water op gaat.

Boven alles staat: Goed Zeemanschap

Goed zeemanschap betekent dat je ten alle tijde een aanvaring moet proberen te voorkomen. Dus, ook al heb je voorrang kan het zijn dat je wijkt als je ziet dat de ander geen voorrang verleent, door welke omstandigheid dan ook.

1. Beroepsvaart gaat voor (groot gaat meestal voor klein)

Dit zijn meestal schepen langer dan 20 meter. Deze schepen zijn beperkt in hun manoeuvres en kunnen hun schip vaak niet snel stilleggen. Blijf uit hun buurt en ga er vooral niet voor varen. Een dergelijk schip heeft voor de boeg vaak een dode hoek, waar de schipper je niet (goed) meer kan zien. Als je zelf de stuurhut niet kunt zien, ziet de schipper je ook niet!

2. Stuurboordwal gaat voor

Als er sprake is van een gemarkeerde vaarweg, bijvoorbeeld een vaargeul (rode en groene tonnen) of een natuurlijk vaarweg (rivier/kanaal) gaat degene die strak stuurboordwal (rechterkant van het vaarwater) aanhoudt, voor.

3. En…

(Kleine) zeilschepen gaan voor op (door spierkracht aangedreven vaartuigen) roeiboten/kano’s, en deze gaan weer voor op (kleine) motorschepen. Dus: Zeil gaat voor spier, gaat voor motor.

4. Motorschepen onderling

Stuurboord gaat voor op open water zonder betonning. Bij tegengestelde koers wijkt men beiden uit naar stuurboord.

5. Zeilschepen onderling

Stuurboord wijkt voor bakboord: Dit betekent dat degene die zijn zeil aan bakboord heeft staan, voorrang heeft over degene die zijn zeil aan stuurboord heeft staan.

Loef wijkt voor lij: Deze regel gaat op als zeilschepen elkaar kruisen en ze beiden het zeil over dezelfde boeg hebben staan. Het schip dat aan de loefkant (waar de wind vandaan komt) ligt t.o.v. het andere schip, moet voorrang verlenen.

Lees hier meer over belangrijke vaarregels.

Naast deze vaarregels zijn er ook nog een aantal gedragsregels die op het water gelden. O.a. over alcoholgebruik, niet zomaar veranderen van koers en snelheid en meer.

Tot slot: Let op wanneer je een bepaald vaartuig wel en niet mag varen. Als je als klein rubberbootje met een buitenboordmotor harder dan 13 km/u kan varen, moet je bijvoorbeeld al 16 jaar zijn. Harder dan 20 km/u? Dan heb je een vaarbewijs nodig. Om een zeiljacht te huren in het buitenland, bijvoorbeeld Middellandse Zee, heeft minimaal 1 persoon aan boord een Vaarbewijs 1 incl. ICC nodig.  

Vaarbewijs 1 : tot 40ft
Vaarbewijs 2 : v.a. 40ft

Meer informatie over vaarbewijzen vind je hier: www.cbr.nl

Meer informatie over veilig varen vind je hier: www.varendoejesamen.nl

We wensen je een goede veilige vaart!

NauSYS iFrame test

Dit zijn de Nederlandse zeilvakantie specialisten

en dat zijn ze niet voor niets!
No items found.
Ontdek alle specialisten

Boek alvast de leukste tours in Nederland!

Je kunt dan direct naar binnen en hoeft niet in de wachtrij te staan.
Alle tours in Nederland

De mooiste beelden van Nederland

Droom lekker weg en boek daarna je zeilvakantie :-)
Meer zien? Volg ons!

Vraag een offerte aan

Ben je op zoek naar een heerlijke zeilvakantie? Vul dan hieronder je gegevens en je wensen in en je ontvangt een scherp aanbod op maat in je mailbox!

*Je kunt veilig en zonder risico boeken met onze speciale COVID-19 betalingsregeling. Dit houdt in dat je maar 30% hoeft aan te betalen (binnen 10 dagen) en het resterende bedrag 28 dagen voor je vertrekt. Wanneer er 28 dagen voor het begin van de reis een grensafsluiting, reiswaarschuwing van het hoogste niveau of een onredelijke quarantaine-eis van meer dan 5 dagen in zowel het vakantie- als het thuisland is, dan kun je kosteloos annuleren en ontvang je een voucher voor het betaalde bedrag(en). Geen zorgen dus! (Deze regeling is geldig op 90% van ons aanbod zeilvakanties.)Welke bestemming?*
Welk Soort zeilvakantie?*
Welke extra's wil je erbij?
Bedankt voor je aanvraag!
Je ontvangt tijdens werkdagen binnen 24 uur een scherp aanbod van ons.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving