Hoe hou je een zeilvakantie betaalbaar?

zonder in te leveren op kwaliteit

Niemand wil te veel betalen, dat is logisch. Maar als het om een zeilvakantie gaat, is kwaliteit en de zekerheid dat alles soepel verloopt toch wel echt belangrijk. Vaak zelfs belangrijker dan beknibbelen op de prijs bij het boeken van de zeilvakantie. Hoe vind je de juiste balans tussen prijs en kwaliteit? Wat is echt de moeite waard en welke onderdelen zou je eventueel kunnen weglaten of overslaan?

Vliegen naar je bestemming: snel en goedkoop

Snel en goedkoop je bestemming (haven) bereiken is eigenlijk heel eenvoudig. Comfort is hier minder belangrijk. Een vlucht + taxi naar de bestemming is relatief kort en niet echt iets waar we veel herinneringen aan gaan maken…

Zaterdag is incheck-dag

Inchecken van het zeiljacht is een cruciale taak die wel even wat aandacht en energie vraagt. Je moet eigenlijk alles controleren, lijst goed doornemen en je krijgt uitleg van de plaatselijke base-manager. Je controleert het jacht en de zeilen en laten we niet de boodschappen vergeten voor aan boord. Indien je gekozen hebt voor schipper-service, dan zal hij een groot deel van het inchecken van je overnemen.

TIP: Kies een vlucht waarmee je fris en uitgerust de incheck kunt doen. Wanneer je kiest voor een avondvlucht met tussenstops om een paar euro’s te besparen, zorgt dit voor een minder relaxte ontvangst en check-in. Liever arriveer je dus een dag eerder en overnacht je in een hotel of je boekt toch een iets duurdere ochtendvlucht zodat je op een normale tijd de incheckprocedure kunt doen en vol energie aan je zeilavontuur kunt beginnen.

De juiste huurprijs voor een zeiljacht

Voordat we in de details duiken, zijn hier een paar belangrijke punten. Als je aan besparingen denkt, reken dan altijd per persoon. Stel dat je in juli met 8 personen naar Kroatië gaat en je kunt kiezen uit de volgende twee zeiljachten:

• Zeiljacht van 43 ft (13,1 meter) met 2 toiletten voor €2.745
• Zeiljacht van 46 ft (14 meter) met 3 toiletten voor €3.125

Een prijsverschil van €380 lijkt misschien aanzienlijk, maar gedeeld door 8 personen is het slechts €48 per persoon voor een week. Verder gedeeld door zeven dagen is het ongeveer €7 per dag.

TIP:  Vraag je reisgenoten wat ze belangrijker vinden; €7 per dag te besparen maar wel een wc/douche moeten delen met 4 personen, of liever meer gemak en comfort aan boord dankzij de extra wc/douche en ruimte?

Groot of klein? (51 vs. 34 ft)

Besparen op model en grootte?

Je kunt een aanzienlijk bedrag besparen bij het kiezen van het model zeiljacht maar ook de grootte. Een kleiner formaat jacht (27 tot 35ft) is voordeliger maar heeft wel minder of kleinere cabines en heeft 1 wc/douche binnen. Een kleiner zeiljacht ligt ook instabieler in het water. Ook het model of type heeft invloed op gemak en comfort. Het ene zeiljacht is sportiever ontworpen en de ander heeft weer extra buitenruimte. Allemaal punten om even bij stil te staan.

TIP: Bepaal hoe belangrijk comfort voor je is. Ben je bereid in te leveren op ruimte en privacy? Onthoud wel dat je zeiljacht een accommodatie is voor de hele week, ook al reis je met familie of hele goede vrienden.

Ga je zeilen met 6 personen, kies dan voor een jacht met minimaal 3 hutten (vanaf 36 ft), zeil je met 8 personen, kies een jacht met 4 hutten (vanaf 43-49 ft). Natuurlijk kunnen er mensen in de salon slapen, maar hou er dan rekening mee dat je op comfort gaat inleveren.  

Besparen op bouwjaar?

‘Hoe ouder hoe slechter de kwaliteit’ wordt vaak geroepen, maar dat is niet altijd waar.  Sommige jachten die nog maar 3 à 4 jaar in verhuur zijn kunnen al als ‘oud en versleten' ervaren worden. Ze vertonen natuurlijke slijtage en worden niet goed onderhouden.

Bij andere charters/eigenaren kun je rustig een ouder jacht boeken, omdat deze goed onderhouden worden. Deze jachten worden niet alleen gerepareerd wanneer nodig, maar krijgen om de paar jaar nieuwe zeilen of worden er zelfs motoren vervangen. Sommige zeiljachten krijgen een refit (volledige verbouwing/vernieuwing). Het is dan misschien niet het meest moderne design, maar het is belangrijker dat er tijdens de zeilreis geen problemen ontstaan.

TIP: Vraag bij boeking altijd naar details van het charterbedrijf. Wat zijn de ervaringen, beoordelingen en het advies. Wij helpen je graag hierbij.

Soms loont het dus om te kiezen voor een iets hogere huursom. Je hebt dan de zekerheid dat er een goede charter achter staat die je snel zal helpen indien er problemen (onderweg) zijn. En wil je toch een voordeliger jacht boeken, helpen wij je uiteraard met de beste keuze.

Benieuwd naar de beste deals en tips voor jouw zeilvakantie? Neem contact met ons op en laat ons je helpen de perfecte zeilvakantie te vinden!

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving