Dagboek van een flottielje begeleider. Deel 1

Dit zijn Robbert en Gwen en zij nemen jullie mee tijdens hun eerste zeilreis als flottielje begeleiders. Robbert ging op jonge leeftijd met zijn ouders mee op zeilvakantie in Kroatië en daar leerde hij veel over flottielje zeilen. Op 18-jarige leeftijd werd hij al gevraagd voor een schipper-opdracht. Sindsdien is hij elke zomer op het water in Kroatië te vinden. Dit is natuurlijk perfect met de lange zomervakanties die je als student hebt! Gwen heeft haar zeil skills in Nederland opgedaan. Ze is instructeur en geeft les aan kinderen en studenten bij dezelfde zeilvereniging als waar ook Robbert lid is. Afgelopen zomer waren zij voor het eerst een flottielje-koppel en voeren zij met een fantastische groep door het mooie Kroatië.

Zaterdag 25 juli
Locatie: De Marina van Sukosan

Na 3 dagen wikken en wegen vanwege het bijgestelde reisadvies stap ik vol zelfvertrouwen door de paspoortcontrole op vliegveld Düsseldorf Weeze. Tijdens de vlucht neem ik nog even alles rustig door wat wij vooraf met elkaar besproken en geoefend hebben tijdens de voorbereidingen op deze flottielje week. Na een rustige vlucht van anderhalf uur voel ik direct bij het uitstappen de heerlijke Kroatische zon. Zie je nou wel … dit klopt!!

Snel dat mondkapje af, straks krijg ik nog ‘tanlines’ op m’n gezicht ;-)

Aangezien Robbert al een paar weken voor diverse schippersopdrachten hier is, kan hij mij ophalen van de airport en zo maak ik al snel kennis met die enorme grote haven van Sukosan. Wauw, wát een schepen! Zoveel heb ik er nog nooit gezien… En hiervan varen er dus deze week 7 mee in onze flottielje. Gelukkig weet Robbert alles, want op dit moment ben ik vooral overdonderd door de incheck, de grote schepen, het kennismaken met de meezeilers en ‘oh help wat moet ik allemaal doen vandaag en de rest van de week?’

Wauw, wát een schepen!

Oké, laten we beginnen met de boordboeken en vlaggetjes uitdelen aan alle schippers van de deelnemende schepen; dat moet lukken. Gelukkig is iedereen ondanks de vertrek-keuze-stress reuze enthousiast en bij aankomst in de haven al helemaal in de vakantiestemming. Natuurlijkerwijs ontstaat er een enorme tafel met jeugd die meteen alles van elkaar wil weten en een tafel met een aantal volwassenen die Robbert en ik een korte introductie geven en waar de volgende ochtend de briefing gegeven gaat worden.

Wat ik denk? Dit wordt echt een top week, met fantastisch weer en een super gezellige groep!

Zondag 26 juli
Route: Sukosan – Landin

Vandaag is de eerste dag dat we samen een flottielje gaan begeleiden. Nu begint het écht. Robbert heeft er een beetje een onrustige nacht op zitten, want stiekem is het toch best spannend dat we er straks echt met z’n tweeën voor staan. Niks in mij twijfelt aan Robbert. Dat geldt overigens ook voor de rest van de groep.

Gisteren voor het slapen hebben wij de spullen alvast klaar gelegd, zodat we niets kunnen vergeten.

We beginnen deze dag met een algemene briefing voor de hele week. Zo is er tijd voor een kennismakingsrondje. De bootnamen en de voornamen van de gezinnen noteren we, en deze geven we straks iedereen mee. We hebben immers maar een week, en dan is het wel leuk om elkaar vandaag al bij de voornamen te kunnen aanspreken. Robbert geeft uitleg over het weer, de verschillende havens en hoe daar aan te meren. Ikzelf geef uitleg over het eten en drinken, de supermarkten en hoe om te gaan met de lokale munt, de Kuna. Tenslotte ‘nodigen’ wij iedereen uit voor het avondeten in het restaurant op de eindbestemming van vandaag. Wie mee wil kan dit later via de groeps-app aan ons bevestigen. Nog net tijd voor een vragenrondje.

Tja, die Kuna… dat is nog wel even wennen met het omrekenen naar de Euro

Het is tijd om te vertrekken. Ook wij gaan terug naar onze eigen boot waar de meezeilers ons opwachten met een heerlijk verlaat ontbijtje. Het is immers vakantie, dus geen haast natuurlijk voor onze gasten. Met onze meezeilers is er direct een erg goede klik. Maar ja… dat kan ook niet anders. Het zijn namelijk een moeder met 4 grote ‘pubers’, …. Eehh… zijn wij dat zelf eigenlijk ook niet nog een beetje  😉

De meezeilers krijgen na het ontbijt een uitleg over de boot, over wat te doen bij calamiteiten aan boord en worden de watertanks gevuld. Genoeg eten en drinken aan boord? Dan kunnen we vertrekken!

Uitleg over de boot

Robbert geeft iedereen een taak bij vertrek. Zo kan de een de lijnen losgooien en de ander de fenders (stootwillen) binnen halen. Zo komt er eindelijk beweging in onze onvoorstelbaar luxe boot en heeft iedereen een glimlach van oor tot oor als we naar de uitgang van de haven varen.

We kruisen rustig af in zuidwestelijke richting. De eindbestemming voor deze dag is de baai Landin. De eerste probleempjes aan boten in onze flottielje druppelen inmiddels binnen. De ene boot zit zonder waterdruk, de ander krijgt z’n anker niet gemakkelijk uit. Erg onhandig natuurlijk, maar niet iets wat niet op te lossen valt. Via de marifoon geven we de eerste instructies. Inmiddels is het 16 uur en gaan we richting de baai van Landin waar we met z’n allen zullen aanleggen aan boeien. Met een kwartier zijn wij zelf helemaal klaar en is het tijd om de andere boten te helpen. Dit is voor velen de eerste keer, dus we nemen onze dinghy (bijbootje) en ‘crossen’ de baai door om iedereen een handje te helpen. Via de handmarifoon houden we contact met diegene die de baai komen binnenvaren en loodsen we ze naar de beschikbare boei. Wat is dit lachen!!

Lekker borrelen op de kade

Robbert vaart nog even langs de 2 boten met anker en waterdruk problemen. Zo… het is inmiddels alweer 18 uur! Nog even snel een duik in het water en frissen we onszelf op want het is tijd voor een kadeborrel. Iedereen vaart met de dinghy naar een brede kade waar we de ruimte hebben voor een biertje/wijntje/limonade. In een ontspannen sfeer en nog vol in gesprek wandelen we rond half 8 naar het plaatselijke familierestaurant waar verse vis op onze borden geserveerd wordt. ‘Zulke lekkere vis heb ik nog nóóit gehad’ citeer ik.

We zijn helemaal op, maar dag 1 ging goed en het is echt te gek!
Wat een mooie baai!


- Verder lezen? Deel 2
lees je hier.

Geschreven door Gwen. Wil je ook een keer meezeilen of op een eigen boot in een flottielje? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving