Dagboek van een flottielje begeleider. Deel 3

Dit zijn Robbert en Gwen en zij nemen jullie mee tijdens hun eerste zeilreis als flottielje begeleiders. Robbert ging op jonge leeftijd met zijn ouders mee op zeilvakantie in Kroatië en daar leerde hij veel over flottielje zeilen. Op 18-jarige leeftijd werd hij al gevraagd voor een schipper-opdracht. Sindsdien is hij elke zomer op het water in Kroatië te vinden. Dit is natuurlijk perfect met de lange zomervakanties die je als student hebt! Gwen heeft haar zeil skills in Nederland opgedaan. Ze is instructeur en geeft les aan kinderen en studenten bij dezelfde zeilvereniging als waar ook Robbert lid is. Afgelopen zomer waren zij voor het eerst een flottielje-koppel en voeren zij met een fantastische groep door het mooie Kroatië.

Woensdag 29 juli
Route: Telascica – Smokvica

Goedemorgen! Een nieuwe dag en daarbij natuurlijk een nieuwe verfrissende ochtendduik. Met een jarige aan boord beginnen we deze dag nog feestelijker met een extra uitgebreid feestontbijtje. De briefing doen we vandaag via een vlog, deze hebben we vanmorgen samen opgenomen. Tja, ook flottielje gaat met zijn/haar tijd mee. 😉 Iedereen ligt wat verder uit elkaar in deze baai en dan is het niet zo gemakkelijk om met de schippers bijeen te komen op de wal. Iedereen kan na het zien van de vlog ons nog contacten voor vragen. Het blijft ernstig rustig op de lijn. Dus toch niet zo een gek idee deze vlog!

De route van vandaag is een tour tussen de Kornati eilanden. Kornati is een van de vele Nationale Parken in Kroatië en ligt helemaal aan de westkant, dus als we even doorvaren zien we misschien Italië nog! In de middag zullen we aanmeren bij het eiland Smokvica.

Door de versiersels buiten in de kuip merkt de rest van de groep al gauw dat er bij ons een jarige aan boord is en een voor een komen ze langs ons heen varen met prachtige serenades op het achterdek. Hoe leuk is dit!
De Kornati eilanden

Omdat het nog bijna windstil is deze morgen motoren we het eerste stukje naar een kleine baai met helderblauw water, want het is tijd voor koffie met taart! Zodra de wind iets opsteekt varen we de open zee op en kunnen we een mooi stuk buitengaats afzakken het zuidwesten. Halverwege deze dag zoeken we weer even een baai op (er zijn immers genoeg) en lunchen we met een stapel pannenkoeken. Hoe Hollands!  

Helaas zakt de wind weer in en het voelt best warm aan boord, maar daar weten we wel raad mee. Het zwemplateau wordt uitgeklapt en we maken de sup-board achter de boot vast. Wie jumpt als eerste in de zee? Die vraag is overbodig… Op de schipper na liggen we, ons allen vasthoudend aan de sup, achter de boot in het water. Een heerlijke verkoeling met daarbij een lichte ‘zoute-zee-massage’.  

Aan het einde van de middag ‘lopen’ we met onze flottielje relaxed het kleine haventje van Smokvica binnen. Voor iedereen hebben we een plaats aan de lange kade, al ligt de een met de spiegel en de ander met de boeg naar de kade. Altijd leuk dit gepuzzel van plekken. Tijd voor biertjes, borrelnootjes en veel chips. Want we hebben een jarige vandaag!

Nog voor het avondeten besluiten we om met een groepje jongelui een wandeling te maken naar de top van het eiland waar je een prachtige zonsondergang kan zien.

Het licht en de achtergrond is perfect voor een Instagram-fotoshoot en hier wordt uitgebreid gebruik van gemaakt.
Insta fotoshoot op de top en weerwolven op de pier

Aansluitend eten we vers gevangen vis en voor de vleesliefhebbers is er Peka (Peka is een traditioneel Kroatisch stoofvlees gerecht). Tijdens het eten begint de jeugd het nog gezelliger te hebben aan hun tafel en worden spelletjes gespeeld. Als spannende afsluiter van de dag spelen we een fanatiek potje weerwolven bij kaarslicht op de donkere pier. Onschuldige spelers worden uit het spel gestemd en de weerwolven slaan genadeloos toe. Wat is dit een ontzettend gezellige avond!

Donderdag 30 juli
Route: Smokvica-Vrgada

Het was een korte nacht… maar niet erg… het is immers vakantie voor onze gasten. We zien iedereen dan ook langzaam wakker worden. Robbert en ik bereiden de briefing voor... wat brengt deze dag ons? Ook hebben we nog even contact met de andere flottielje begeleiding. Leuk om te horen hoe zij het hebben en waar ze zijn met hun groep.

Hoe verder we in de week zijn… hoe hechter de groep wordt met elkaar.

Zo ben je de eerste dagen echt aan het rennen van het ene zeiljacht naar de andere en nu is er meer tijd voor een rustig kopje koffie in de ochtend en een sociaal praatje. De jonge kinderen staan ’s morgens vroeg al met hun netjes op de steiger om met elkaar te gaan vissen en de mannelijke schippers krijgen steeds meer zelfvertrouwen en worden wat losser in communicatie naar elkaar. Begrijpelijk, want na een paar dagen heb je ook echt alles onder de knie… en dan te bekenken dat het vandaag alweer donderdag is. Nog maar twee dagen te gaan. Dus ons doel voor vandaag: ‘laten we weer uitpakken!’  

De briefing is gegeven, de koffie betaald, dus we gaan uitvaren. Nog even snel het verse brood ophalen bij het restaurant. Deze hebben we wel vooraf moeten bestellen, dus wie te laat is heeft vandaag een droog broodje van gister of worden het wentelteefjes / verloren brood?

De briefing van vandaag en de genaker is gehesen

Het is weer een supergave ochtend, want er wordt een genaker gehesen en er zijn zelfs dolfijnen gespot die meezwemmen met een van de boten. De anderen worden ingeseind via de WhatsApp groep, maar vaak ben je dan al te laat. Dolfijnen zijn zeer intelligente dieren.

Voor de lunch maken we dit keer bruschetta in het boot-oventje. De tomaten hier in Kroatië smaken verrukkelijk. Na de lunch trekt de wind goed aan en kunnen we nog een hele middag perfect aan de wind zeilen. De aankomsttijd voor vandaag is flexibel, want we gaan deze nacht overnachten in een baai met alleen maar mooringboeien. Bij een echt zandstrand!

Kroatië kent niet veel natuurlijke zandstranden, dus dan is deze locatie wel heel bijzonder.

Een prachtige locatie, echter zijn mooringboeien niet altijd goed te reserveren. Dus is het op de gok en als je dan een mooringboei hebt, is het direct op zoek naar een vrijgekomen boei voor iemand anders. Iedereen helpt elkaar. Twee zeiljachten kiezen ervoor om een nacht te ankeren. Uit ervaring weet Robbert dat deze baai een goede bodem heeft voor een ankernacht.

Deze laatste avond kunnen we eigenlijk best een bonte avond noemen. Met onze dinghy’s roeien we naar het strand waar we tapas kunnen eten. De vooraf aangekondigde DJ is al aanwezig en draait muziek vanaf zijn zeilboot vlak aan het strand. Met onze blote voeten in het zand en in de ene hand een tapas en in de andere een cocktail genieten we van deze magische sfeer van dit prachtige eilandje. Jullie begrijpen het vast…. Ik ben verliefd op deze plek! Tot diep in de nacht hebben we goede gesprekken en kom ik tot het besef hoe ontzettend bijzonder het is hoe we als groep in een week zo naar elkaar toe zijn gegroeid.

Verliefd op Vrgada strand!
We denken nog even niet aan morgen….  De laatste zeildag alweer!


- Deel 2 gemist?
Lees 'm hier. Verder lezen? Deel  4 lees je hier.

Geschreven door Gwen. Wil je ook een keer meezeilen of op een eigen boot in een flottielje? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving