garantiefonds

Salut les matelots! Voor Jannick & Marlieke van reiskick.nl even helemaal iets anders. Niet met de auto, bus of trein reizen maar op een zeilboot rondom Corsica varen. Met meer dan 200 prachtige stranden, kraakhelder water en een verbluffend ruige kustlijn, heeft het eiland Corsica een aantal van de meest inspirerende landschappen van Europa. Dit Franse eiland is wild met haar bergen en rivieren, waardoor het rondreizen met een auto niet altijd de meest ideale manier is. Ontspannen dobberen op het water, het bezoeken van magnifieke kuststeden, de ongerepte natuur en rijke historie maken het eiland Corsica een ideale locatie voor een zeilvakantie. Hier is hun perfecte Corsica zeilroute. Of je nu op zoek bent naar uitspatting of pure ontspanning, ze hebben de perfecte 14-daagse Corsica zeilroute gemaakt die het allemaal heeft!

Corsica is het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee. Het is veilig en gemakkelijk om te reizen en is een geweldige bestemming voor iedereen. De diversiteit van het eiland maakt het mogelijk om een paar weken te verkennen, zonder je een moment te hoeven vervelen. Dit zonovergoten mediterrane eiland heeft in de maanden juli en augustus hoge temperaturen en een prachtige blauwe hemel. Afgezien van Corte liggen de meeste toeristische bestemmingen aan de kust. Tijdens deze rondreis om Corsica wordt een uitstapje gemaakt naar Elba en Capraia, twee Italiaanse eilanden. De zeilroute rond Corsica ging als volgt:

Ajaccio

De zeiltrip start vanuit de hoofdstad van Corsica, Ajaccio. Deze charmante mediterrane stad wordt ook wel ‘Keizerlijke Stad’ genoemd. Ajaccio is een historische stad met een luxueuze reputatie die gigantisch is beïnvloed door Napoleon Bonaparte. In de chaotische straatjes van de oude stad is het huis waar Napoleon in 1769 werd geboren, nu een museum ter nagedachtenis aan hem, te vinden. Overdag bruist het in de stad van de toeristen en strandgangers, ’s avonds is het de beurt aan feestgangers. Bekijk hier de leukste dingen om te doen in Ajaccio.

Bonifacio

Bonifacio is de meest zuidelijke en wat ons betreft, de meest spectaculaire stad van Corsica. Onderweg naar Bonifacio zijn we voor anker gegaan bij Plage d’Argent. In de ochtend voeren we binnen in de overweldigende haven. Maar liefst 60 meter boven de zee op een grote rots ligt de stad. De aankomst is adembenemend. Tussen de kliffen door vaar je de haven binnen. Vele boten liggen hier en op de rotsen is het bastion gelegen met daarin een deel van de oude stad. De gezellige jachthaven heeft vele restaurants en winkeltjes waar menig toerist zich vermaakt. Wandelen door de oude stad, over het bastion de l’etendard en escalier du Roi d'Aragon (trap in de rotsen). Prachtig, de nauwe straatjes, karakteristieke gebouwen en majestueuze vergezichten op de middellandse zee. Check hier het spectaculaire Bonifacio op Corsica in één dag.

Parc Marin de Bonifacio / Îles Lavezzi

Nog even genieten van het sensationele uitzicht op Bonifacio! Om de kustgebieden van Zuid-Corsica te beschermen werden in de jaren ’80 de eerste natuurgebieden gecreëerd. Dit was het begin van het huidige Parc Marin de Bonifacio. In samenwerking met de Italianen behoort het zeegebied tussen Corsica en Sardinië hiertoe. Het park heeft een prachtige onderwaterwereld waar buitengewoon gesnorkeld en gedoken kan worden. In het kanaal tussen de twee eilanden waait het vaak sterk. Dit maakt het een populaire plaats voor zeilboten die je hier ongetwijfeld door de schuimkoppen heen ziet snijden.  

Op een kleine twee uur varen van Bonifacio verwijderd liggen een aantal eilanden. Îles Lavezzi is een van deze eilandengroep en ligt midden in het natuurpark. Dagelijks werken zo’n twintig mensen, om de eilanden in de gaten te houden. De flora op Îles Lavezzi is bijzonder, voor verschillende vogels zorgt dit voor de ideale broedplaats. Aanmeren mag niet zomaar bij het park, voor anker gaan is wel toegestaan en een absolute aanrader als je het ons vraagt. Voor de overnachting zijn we iets verderop bij Balistra plage voor anker gegaan.

Bastia  

De op een na grootste stad en belangrijkste haven van Corsica is Bastia, gelegen in het noordoosten van het eiland. Bastia is de hoofdstad van Haute-Corse en ligt aan de voet van de noordwaarts wijzende vinger van Cap Corse. Minder indrukwekkend dan Bonifacio maar zeker zo adembenemend om de oude haven binnen te varen (reserveer vooraf een plaatsje). De prominente pastel geel en roze gekleurde Genuese citadel domineert de skyline van Bastia. Check hier de leukste route door de havenstad Bastia.

Elba

Om de ervaring mee te pikken, hoe het is om op open water te varen, maakten we vanuit Bastia de oversteek naar het Italiaanse eiland Elba. Het eiland is gelegen nabij Livorno en is daarmee ook een perfecte uitstapplaats vanuit Toscane. Elba is het op twee na grootste eiland van Italië. Mooie stranden, kliffen en de aardige mensen sieren dit eiland. Het nationaal park is een van de grootste toeristische trekpleisters. Snorkelen en duiken kan hier uitstekend. Tot het park hoort Elba maar ook Giglio, Capraia, Montecristo, Pianosa Gorgona en Giannutri. Alhoewel de eilanden niet heel ver van elkaar liggen, verschillen ze wel veel van elkaar. We lagen voor anker in de baai van Marina di Campo.

Isola Capraia

Het derde grootste eiland van Toscane is Capraia en tevens het verst gelegen uit de kust. Vanuit Livorno is het zo’n 54 kilometer. Bijna het volledige eiland heeft een beschermde status en behoort tot het nationaal park. Het eiland heeft slechts twee oorden waar gegeten en geslapen kan worden. De echte reden waarom mensen hier naartoe gaan is de ongerepte natuur, rust en outdoor mogelijkheden die hier te vinden is. Gezien het eiland min of meer op de route ligt terug naar Corsica hebben we het eiland bezocht. Lees meer over het prachtige ongerepte eiland Capraia.

Macinaggio

Terug in Corsica meerden we aan nabij de badplaats Macinaggio. Dit is gelegen aan de oostelijke punt van Cap Corse. Deze plaats is bekend vanwege de vele watersporten en duikmogelijkheden. Voor anker gaan in Cala Genovese is een aanrader, het is een klein rustig paradijs. De natuur is wild en hier liggen een aantal mooie strandjes. Interessanter zijn misschien wel de vele wandelpaden welke je door de ongerepte natuur leiden. de wandelroutes zijn goed en eenvoudig te volgen. Wel zouden we aanraden de zee in het oog te houden. In de baai staat onderstaande genuese toren wat een prachtige ruïne is.

Saint Florent en Désert des Agriates

De volgende ankerplaats van deze route is aan de kust van Désert des Agriates, maar eerst naar het stadje Saint Florent. Dit prachtige plaatsje wordt ook wel het Saint Tropez van Corsica genoemd. Het beeldige dorpje heeft vele winkeltjes en restaurants. Doordat de stad plat is, is het eenvoudig om er doorheen te slenteren. Neem vooral een kijkje bij de citadel en de kathedraal. Voor een stevige wandeling is de Mortell Tower, de resten van een Genuese toren, een absolute aanrader. Vanuit de stad bezoek je ook eenvoudig de hoger gelegen wijngaarden, een aantal van Corsica’s beste wijnen wordt hier geproduceerd. Volg ‘Route des Vins’ en bezoek een aantal wijnhuizen.

Na de ontmoeting met Saint Florent gaat het anker omlaag bij Plage du Lotu. Kristalhelder water en schitterende stranden grenzen aan het spectaculaire natuurgebied Désert des Agriates. De letterlijke vertaling hiervan is groene woestijn. Dit 160 km2 grote gebied is nagenoeg onbewoond. Vroeger was dit het boerenlandschap dat Bastia en dorpen van Cap Corse voorzag van voedsel. Vanaf Plage du Lotu kun je prachtige wandelingen maken door dit uitgestrekte natuurreservaat. Vergeet je camera niet!

Calvi

De voorbeeldige citadel van Calvi stijgt op kilometers afstand boven het water uit en domineert het aanzicht van de stad. De grote maanvormige baai heeft mooie stranden en een haven die vol ligt met luxe jachten schittert onder de citadel. Wandelen door de geplaveide stegen is een heus genot. Lees hier de 6 leukste tips om te doen in Calvi.

Wil je weten hoe de reis verder ging? Klik op deze link voor het hele reisverslag inclusief vele leuke tips! 

Geschreven door Reiskick.nl.

NauSYS iFrame test

ReizenReizen
Auto Huren bij easyterra

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving