Ga meezeilen op de Middellandse Zee

Vaak droom ik over een mooi jacht, veel zon… heel veel zon… Liggend op het voordek met een koud drankje in mijn rechterhand en in de andere een goed boek. Voor anker in kleine baaitjes, zwemmen in kristalhelder water. Blijft het bij een droom… of wordt het ooit eens mijn droomvakantie? Kan dat zonder zeilervaring?

Zonder zeilervaring zeilen op de Middellandse Zee

Als je in Kroatië of Griekenland wilt zeilen, maar je hebt géén zeilervaring, dan kun je kiezen voor een meezeilvakantie. Dit betekent dat je 'opstapt' op een zeiljacht met schipper. Vaak is het zeiljacht tevens het 'moederschip' van een flottielje, een groep zeiljachten die samen dezelfde tocht afleggen.

Relaxed op het voordek

Meezeilen, wat kan ik me daarbij voorstellen?

Vaak duren meezeilvakanties één of twee weken. Meestal varen er zo'n vier tot zes passagiers op een zeiljacht. Vaak zijn dit gezinnen, maar het ook mogelijk om alleen of met 2 te reizen. Ook zijn er speciale meezeilvakanties voor singles of ouderen.

Iedere dag overnacht je in een andere baai of haven. In 1 of 2 weken laten we jou/jullie het leukste zien van het gebied. De zeiltochten die we maken zijn meestal niet erg lang (één tot vijf uur). We zijn dus niet de hele dag bezig met zeilen. Meestal is er meer dan genoeg tijd voor zwemmen, zonnen en lekker eten. Sommige 'sportieve' flottieljes kennen wel langere zeilafstanden. Check dus altijd de route van de reis die je boekt. De afstanden zijn vaak aangegeven in nm (nautische mijlen), 5 nm is ongeveer een uur zeilen.

Als je meezeilt op het moederschip van een flottielje, dient de boot waarop je vaart als 'helpdesk'. De flottieljebegeleider kan dan de andere boten helpen met aanleggen. Bij vertrek in de ochtend zal de schipper niet als laatste vertrekken, want ook de schipper wil relaxed naar de volgende locatie kunnen zeilen. Aan het einde van de dag zal je wel als eerste in de volgende haven aanmeren, zodat de schipper kan helpen met aanmeren van de andere zeiljachten. Een voordeel is dan wel dat je meer tijd hebt om te zwemmen, te snorkelen of een terrasje te pakken.

Zelf sturen... wat gaaf!

Moet ik meehelpen met zeilen?

Hoewel de schipper het altijd leuk vindt als je belangstelling toont voor de boot, hoef je niet persé mee te helpen. Het is ook prima als je gewoon wilt relaxen, het is tenslotte jouw vakantie! Wel is een meezeilvakantie een mooie gelegenheid om wat meer over zeilen te leren. Wellicht een eerste opstap richting het zelf besturen van een zeiljacht. Een zeilvakantie combineren met een zeilcursus is dan mogelijk. Dit is een extra optie.

Word je snel zeeziek op de Middellandse zee?

In Turkije, Griekenland en Kroatië word je praktisch nooit zeeziek. De zee is er meestal vrij kalm. Is er minder weer op komst, kan de schipper hier al rekening mee houden en passen we de route aan zodat we ‘beschut’ naar de volgende locatie kunnen varen.

Hoe ziet zo'n zeiljacht ervan binnenuit?

Afhankelijk van de aantal cabines op een zeiljacht kan de binnenruimte beperkt zijn. De hutten zijn daarom ook niet zo heel groot. Per hut kan je goed met 2 personen slapen. Een zeiljacht lijkt in dat opzicht wel een beetje op het interieur van een caravan. Lange mensen zullen niet overal rechtop kunnen staan. Maar tijdens een meezeilvakantie ben je praktisch de hele dag buiten, dus erg veel last zul je niet ondervinden van de beperkte ruimte. De kajuit is de 'huiskamer' van het schip. Hier bevindt zich ook de keuken met 2 pits kookstel, 1 of 2 koelkasten en een wasbak. Vaak huur je een cabine met 2 personen. Je kan ook alleen een tweepersoonshut te huren of met meerdere het gehele jacht huren.

De 'huiskamer' van het schip

Wanneer kan ik het beste zeilen op de Middellandse Zee?

De beste zeilomstandigheden op de Middellandse Zee zijn van mei tot en met oktober. Dan is het weer warm en zonnig. Vanaf mei tot en met oktober vliegen er ook veel (goedkope) chartervluchten naar het gebied. Voor wie niet gebonden is aan schoolvakanties, zijn mei/juni en september populaire maanden. Het is dan iets minder heet. In het najaar zijn de watertemperaturen wat hoger dan in het voorjaar, omdat de Middellandse Zee gedurende de zomermaanden de tijd heeft gekregen om op te warmen. In september is het water in de Middellandse Zee nog steeds ongeveer 23 à 25 graden Celsius. Een heerlijke temperatuur dus!

Meezeilen op de Middellandse Zee, wat kost het ongeveer?

Een meezeilvakantie kost tussen de 500 en 700 euro pp/week. Dit is de prijs voor de accommodatie (zeiljacht) en schipper-service. Bij een meezeilvakantie komen er extra kosten bij. Denk hierbij aan transfers van en naar het vliegveld, schoonmaakkosten en de 'boordkas' (een gezamenlijke pot voor de kosten aan boord, waaruit havengelden, eten en dieselkosten worden betaald). Die extra kosten zijn 150 tot 175 euro pp./week.

De reis naar de bestemming (auto of vlucht is niet inbegrepen) Reis je alleen dan kies je vaak voor een vlucht. Reis je met het gezin, dan is het ook aantrekkelijk om met de auto te reizen en je zeilvakantie te combineren met een week vakantie aan land.

Over het algemeen kost een zeilvakantie van acht dagen in totaal zo'n 750 tot 850 euro pp. Het avondeten, excursies en versnaperingen aan land komt hier nog bij.

Blijf niet langer dromen

Zoals je hebt gelezen hoef je niet te blijven dromen en kun je gerust (ook zonder ervaring) meezeilen de komende zomer! Wil je nog iets weten of een offerte aanvragen? We helpen je graag verder om je dromen uit te laten komen.

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving