garantiefonds

Op een zonnige dag in een zeilboot, alleen of met je gezin, genieten van wind, water, zon, rust en ruimte om je heen. Dat ‘moet’ je echt een keer proberen want het is geweldig! Maar hoe leer je zeilen en wat kost dat eigenlijk?

Voor de beginnende zeiler kan zeilen als overweldigend worden ervaren. Met een grote boot, veel apparatuur en de vreemde termen. Zeilen leer je niet in 1 dag, maar laten we beginnen de eerste stap.

Wil je leren zeilen dan is de eerste stap een goede zeilschool vinden, liefst niet te ver van huis. Er zijn in Nederland ongeveer 180 gecertificeerde zeilscholen, dus altijd wel eentje bij je in de buurt.

Een zeilcursus is eigenlijk helemaal niet duur. Wanneer je de kosten vergelijkt met een golfcursus, is leren zeilen best goedkoop. Voor een 2 of 3-daagse beginnersopleiding ‘CWO Zeiljachtvaren I’ betaal je ongeveer 300,- euro. Een golfles ligt op ongeveer 50 euro per 50 minuten (reken maar uit). Ook golfen is trouwens erg leuk!

Tijdens de zeillessen leer je alle facetten die van belang zijn om vertrouwd met een zeiljacht het water op te gaan zoals:
• Zeilklaar maken
• Bediening van het roer en de zeilen
• Aanleggen
• Manoeuvreren op de motor
• Overstag gaan
• Gijpen (dus niet grijpen ;-)
• Navigeren

Oefenen met navigeren

De lessen verlopen in een ongedwongen sfeer maar wel altijd op een professionele manier onder begeleiding van goed opgeleide instructeurs. Aan het eind van de cursus is het mogelijk om een diploma te krijgen dat voldoet aan de eisen van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Dan weet je dat het goed zit en het gemakkelijker is om in het buitenland een zeiljacht te huren. Na het behalen van ‘CWO Zeiljachtvaren II’ ben je klaar om zelfstandig het water op te gaan.

TIP:
Maak je eerste vaaruren op makkelijk water. Kies een locatie die geschikt is voor beginnende zeilers. Het IJsselmeer of Markermeer zijn geschikte plekken om de eerste meters te maken.

Ben je al toe aan meer uitdaging? Zoek dan een plek waar je ook te maken hebt met stroming. Denk hierbij aan het Grevelingenmeer in Zeeland. Een helder zoutwatermeer met stroming dat wordt veroorzaakt door de verbinding met de zee.

Of je nu zeilt als sport, vrijetijdsbesteding of alleen met een vakantie, het blijft een avontuurlijke ervaring waarin geen dag hetzelfde is. De afwisseling tussen wind, water, zon en gezelligheid maakt dat zeilen een bijzondere sport is voor jong en oud!

Wil je meer weten over leren zeilen of snel een goede zeilschool vinden? Neem dan contact met ons op.

NauSYS iFrame test

ReizenReizen
Auto Huren bij easyterra

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving