garantiefonds

We zijn de verkeerde steiger opgelopen. Dit kan nooit de boot zijn die we hebben gehuurd. Is dit de boot die we hebben… wow, dit is de boot die we hebben gehuurd! Voor me, als laatste in de rij spiegelstrakke, hagelgeboende boten, ligt een zeilboot die regelrecht is weggelopen uit de folder Luxe Zeilen voor Hollywoodsterren. Want ik ken ze wel, die foto’s op de socials van wereldberoemde acteurs, die na een vermoeiende (kuch) periode van filmopnames eindelijk eens bijkomen op een of ander sterrenjacht in een of andere miljonairszee. En nu ga ik dus zelf op zo’n jacht zeilen. Een week met vrienden en een schipper.

Zeilvakantie
Ik hield niet van zeilen. Mijn broer was bij ons thuis de zeiler. Als ik eens meeging, een keer per jaar of zo, dan was het altijd eng, we ging altijd schuin, het regende altijd en ik kwam er altijd verstijfd van kou weer van de boot, want zeilkleding was nog niet uitgevonden in de jaren tachtig. Maar aan het eind van de jaren veertig, en dan bedoel ik die van mij, niet van een of andere eeuw, kwam het dan toch zo ver dat we een zeilvakantie boekten.

Ankerplek
Het blauw van het water weerspiegelde die week in onze zonnebrillen. We gingen van ankerplek naar snorkelhoek, van voor- naar achterdek, van verse vislunch naar terrasborrel. Eerst dit hoofdstuk uitlezen en dan gaan zwemmen? Of toch maar andersom? Keuzes, keuzes. De schipper loodste ons van haven naar haven over de strakke zee. We kwamen verdacht vaak uit bij een vriend of broer van hem, die toevallig daar net een restaurantje had, maar ach, wat donderde het? Dan aten we onze verrukkelijke lokale gerecht van de dag toch daar op? En dan gauw terug naar de boot, want er moest een sterrenhemel bewonderd worden.

Volgende keer
Na een week stapte ik van de boot op de steiger met een zaadje dat ergens in mijn hersenpan was geplant. Dat hele zeilen, dat was zo gek nog niet. Wanneer zouden we dat weer eens kunnen gaan doen, zo’n week? Thuis maar eens goed in de agenda gaan kijken.

Geschreven door Wieke van Oordt. Wieke van Oordt ging door met zeilen en nam zelfs les. Inmiddels heeft ze een column in Zeilen magazine, ‘Van Oordt aan boord’ en in 2018 kwam haar boek ‘Vrouwen kunnen niet zeilen, ik probeer het toch’ uit. In 2019 schreef ze voor NRC Handelsblad een serie verhalen over een bootliftreis die ze maakte en in 2020 komt het boek ‘Steigerjunkie, hoe ik per boot door Nederland lift’ uit.

NauSYS iFrame test

ReizenReizen
Auto Huren bij easyterra

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving