Eindelijk is het zover, je hebt een zeilvakantie geboekt en vooraf een zeilcursus gedaan zodat je goed voorbereid op zeilvakantie kunt gaan. Maar dan... Je komt aan boord van je gehuurde boot en verhuurder gebruikt tijdens de uitleg over de boot allemaal hele bijzondere termen. Je hebt ze wel eens gehoord, maar het is zoveel informatie dat je er spontaan een error in je hoofd van krijgt… Geen paniek! We gaan je helpen door een aantal termen uit te leggen zodat je het nog eens rustig kunt doornemen. In dit blog vertellen we wat een ‘plotter’ is.

Het geluid van klapperende zeilen, het gekabbel van golven tegen de boeg en de wind die door je haren waait terwijl je over glinsterende wateren zeilt, is een ervaring die zeilers maar al te goed kennen. Een zeilvakantie is avontuurlijk en opwindend, maar het vereist ook nauwkeurige navigatie om veilig op koers te blijven. En hier komt de kaartplotter om de hoek kijken, een waardevol hulpmiddel dat je zeilervaring nog beter maakt.

Wat is een kaartplotter?

Een kaartplotter is een geavanceerd navigatieapparaat (net als in de auto eigenlijk) dat speciaal is ontworpen voor gebruik op zeiljachten en andere vaartuigen. Het combineert gegevens van GPS (Global Positioning System) met digitale zeekaarten om jou in staat te stellen jouw positie op zee nauwkeurig te bepalen. Op de meeste zeiljachten is deze buiten nabij het stuurwiel gemonteerd, zodat je tijdens het zeilen eenvoudig en snel jouw positie kunt zien.

De voordelen van een kaartplotter op een zeiljacht

• Veiligheid: Kaartplotters helpen zeilers om ondieptes, gevaarlijke obstakels, zoals rotsen en wrakken, te vermijden. Ze maken het ook mogelijk om snel je positie te bepalen in geval van een noodsituatie, waardoor de veiligheid van de bemanning wordt verhoogd.

• Tijdsbesparing: Met een kaartplotter hoef je geen ingewikkelde handmatige navigatieberekeningen uit te voeren. Dit bespaart tijd en stelt je in staat om meer van je zeilavontuur te genieten.

• Effectief bij slecht weer: In moeilijke weersomstandigheden, wanneer traditionele navigatiemethoden minder effectief zijn, blijven kaartplotters betrouwbaar werken, wat cruciaal is voor de veiligheid op zee.

Uitleg over de plotter en andere instrumenten


Hoe gebruik je een kaartplotter op een zeiljacht?

Om een kaartplotter op je zeiljacht goed te kunnen gebruiken, moet deze correct geïnstalleerd zijn. Je kunt op de plotter bestemmingen instellen, routes plannen en gebruiken om je reis nauwkeurig te volgen. Het is ook belangrijk om de kaartgegevens regelmatig bij te werken en back-up navigatieplannen te hebben voor noodgevallen. Als je een boot huurt wordt dat allemaal door de verhuurder verzorgt.

Tips voor effectief gebruik

• Check of de software up-to-date is voor de meest recente kaartgegevens.
• Leer de verschillende functies van je kaartplotter kennen voor vetrek van je zeilvakantie.
• Zorg voor voldoende stroom, aangezien kaartplotters elektriciteit nodig hebben om te functioneren.

Zeilen in het digitale tijdperk biedt een unieke kans om de prachtige natuur te combineren met de kracht van moderne technologie. Met een kaartplotter aan boord hoef je je geen zorgen te maken over verloren koersen of onvoorziene gevaren. Het is als een betrouwbare ‘maat’ die je veilig door de meest uitdagende wateren leidt. Dus, hijs de zeilen, geniet van het avontuur en zeil vlotter met een plotter!

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving