3 praktische tips voor ankeren aan kade

De vorige keer hebben we je uitgelegd hoe je in 4 stappen voor anker gaat in een baai. Nu hebben we 3 praktische tips voor het ankeren aan de kade.
Ankeren aan de kade kom je vaak tegen in mediterrane havens. Men noemt het ook wel ‘ankeren in de laag’. Een hek- of boeganker zorgt ervoor dat je niet tegen de kant aan botst met je boeg of spiegel. De achterkant (spiegel) van de boot leg je meestal naar de kant zodat je makkelijk kunt afstappen. Hierbij is het ook weer belangrijk om een aantal stappen te doorlopen zodat je het gezellig houdt aan boord ;-)

1. Bereid je goed voor

Hoe diep is het? Bekijk dat goed van te voren. In havens verwacht je al gauw dat de diepte wel goed is, echter… jouw kiel kan dieper ‘steken’ dan de kiel van de buurman. Dus check het wel om eventuele verassingen te voorkomen. Safety first!  

De juiste voorbereiding is ook nu belangrijk. Zorg voor een duidelijke taakverdeling aan boord. Wie stuurt er, wie laat het anker vallen en wie verzorgd de landvasten naar de kade? Communicatie is bij deze manoeuvre heel belangrijk en blijf ook communiceren.

2. Kijk goed naar andere ankerkettingen

Bij ankeren gebruik je vaak 20 tot 30 meter ankerlijn/ketting. Het is van belang dat jouw ankerlijn niet een andere kruist. Anders neem je bij het wegvaren het anker van je buurman mee! Wil je dat je boot perfect ligt? Zorg er dan voor dat de ankerlijn/ketting loodrecht op de kade staat. Zijwind kan het aanleggen lastiger maken dus hou daar rekening mee.  

3. Vergeet niet de boot goed vast te leggen

Ligt het anker goed op de bodem? Vaar dan wat verder naar achteren om de twee landvasten op de kade te kunnen vastleggen. Als deze goed vastzitten haal je de ankerlijn/ketting een beetje binnen zodat er voldoende spanning op de ankerketting komt te staan. Hiermee voorkom je dat de spiegel of de boeg tegen de kade komt.  

Kijk hoe mooi je aan de kade kunt liggen!

Misschien ook leuk om te lezen? > ‘In 4 stappen voor anker in een baai’ en ‘3 praktische tips voor ankeren aan kade’ en 'In 5 stappen aanmeren aan de kade met mooringlijnen'

NauSYS iFrame test

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving