garantiefonds

Dagboek van een flottielje zeiler. Deel 1

Na heel wat jaren te hebben gezeild op ons eigen jacht, met ervaring op het IJsselmeer, werd de wens naar zeilen in warmer open water steeds groter. Zeilervaring hebben wij genoeg, dachten wij, maar in het buitenland? Da's toch wel heel wat anders! Waar moet je allemaal op letten? Hoe werkt het daar bijvoorbeeld met vertrek en afmeren in de havens? Hoe zit het met alle voorschriften aldaar en de nodige documenten? Veel vragen en onzekerheden dus. Daarom leek het ons een goed idee om de eerste keer niet helemaal alleen te gaan zeilen en te kiezen voor begeleid zeilen in een flottielje. Alleen op een eigen (huur)jacht, maar dan wel met hulp en steun in de buurt.

Dus vol goede moed gingen we zoeken op het internet want er wordt heel wat aangeboden. Na heel wat websites te hebben bekeken kwamen wij uiteindelijk terecht bij een aanbieder in Kroatië. Na wat heen en weer gemail en een leuk telefonisch gesprek met uitgebreide uitleg was het vertrouwen goed. Wij gingen overstag en boekten meteen een tweeweekse flottielje vakantie vanuit Sukosan (bij Zadar). We kozen voor een mooie splinternieuwe Oceanis34. Misschien ietsje te groot voor 2 personen, maar het zeilt wel lekkerder op open water. En met wat extra ruimte, vooral in de kuip, kun je nog eens iemand uitnodigen voor een biertje.

een mooie splinternieuwe Oceanis34

Al gauw kregen wij alle informatie en reserveringsdocumenten in huis. Een lange reis met de auto van 1500 kilometer wilden wij niet. Overnachtingen tussendoor en 4 dagen op de weg (dus extra vakantiedagen) was niet onze keuze. Dus op zoek naar (goedkope) vluchten. We konden kiezen: Direct vliegen naar Split en daarvandaan met een transfer van 120 kilometer naar Sukosan of via een overstap vliegen naar Zadar, dicht bij de haven. Wij kozen voor de overstapvlucht en omdat wij vroeg hadden geboekt waren de tickets tamelijk goedkoop.

En toen was het aftellen… want het duurde nog wel een paar maanden. Uiteindelijk was het zover. Met het vliegtuig eerst naar Zagreb waar wij tot onze grote verrassing door een groep leuke meiden welkom werden geheten.

Wat zijn ze vriendelijk in Kroatië! Maar helaas was de ontvangst niet voor ons bedoeld...  😉


Gauw door naar onze vlucht naar Zadar. Het vliegtuig leek een extra rondje te maken over onze haven. Bij aankomst op het vliegveld van Zadar stond de taxi voor ons klaar die ons naar de haven bracht. Wat een luxe om direct bij de steiger van ‘ons schip’ afgezet te worden.

Poeh hé… wel even wennen aan de hogere temperaturen. Welkom zon!

Veel bagage hadden wij niet mee, want je zit de hele dag op een boot in badkleding (of zonder ;-) en verder wat kleding voor in de avond bij het diner aan land. Ook nog een goede regenjas (zeiljas) en trui. Wij gaan niet op wintersport, maar het zou misschien 's avonds wat kil kunnen worden...

Aankomst

En dan begint je vakantie. Alles was geregeld. Het inchecken en de overname van het jacht was binnen zeer korte tijd klaar omdat ‘de vriendelijke dame bij boeken’ alles prima voor ons had voorbereid... Het jacht was volgetankt, de bedden opgemaakt en er stond binnen op tafel zelfs een fles wijn en een schaal met vruchten op tafel. Welcome on board!!

Eindelijk konden wij nu ook persoonlijk kennis maken met de flottielje begeleiders. Een jong stel die al enige jaren in Kroatië wonen. Dit wordt gezellig! Nog even naar de supermarkt in de haven en alle boodschappen doen voor de komende twee dagen. Daarna eindelijk tijd voor een heerlijk koude ‘Pivo’...  (een biertje) en een hapje eten in het havenrestaurant. Daarna de zeilkaarten opzoeken voor morgen want dan gaat het echt gebeuren… Toch wel spannend. Dan is het tijd om te slapen en zoek ik mijn vrouw op. Maar in welke hut ligt ze nou…?  

Verder lezen? Deel 2 lees je hier.

Geschreven door Burkhard G. Fischer. Tijdens mijn zeilvakanties in Europa en in het Caribisch gebied kwamen mijn hobby’s fotograferen en filmen goed van pas. Graag schrijf ik over mijn persoonlijke zeilervaringen en andere avontuurlijke vakanties. Sinds een paar jaar ben ik actief als stadgids in Koblenz. Nieuwsgierig naar meer van mij? bufischer@msn.com

NauSYS iFrame test

ReizenReizen
Auto Huren bij easyterra

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving