garantiefonds

Dagboek van een flottielje zeiler. Deel 2

De volgende morgen maken we kennis met de bemanning van de andere deelnemende zeilachten. Dit is de schippers briefing. Hier wordt alles een stuk duidelijker…. Zo horen wij de de bijzonderheden van de zeilroute, hoe het beste te vertrekken vanuit de starthaven en waar we die middag afmeren op de volgende bestemming. Het gaat wel een beetje anders dan in Nederland. Hier meer je bijvoorbeeld af met behulp van een mooringlijn die op de bodem aan een betonnen blok vast zit.

Zo zeg! Dit is even nieuw voor ons… en hadden wij ook niet geweten als wij op eigen houtje waren gaan varen. Nu leren wij nog heel wat trucjes en bijzonderheden hier in Kroatië van onze begeleiders. We kregen steeds meer een goed en veilig gevoel om hier te gaan varen.

Tijd voor vertrek!

Na (zoals een goede schipper betaamt😉) alles nog eens goed te hebben gecontroleerd en binnen alles goed te hebben vastgezet (kastdeurtjes altijd goed op slot!) konden wij vertrekken en koers zetten naar de eerste afgesproken bestemming.

Het moment dat je als kapitein de thuishaven verlaat is met geen pen te beschrijven! Wauw, wat een vrijheid, wat een genot!!

Je kan zelf de route bepalen naar de volgende eindbestemming. Zeilen of motoren en het maakt niet uit hoe lang je erover doet. Voor een ankerstop tussendoor in een knus baaitje om even te zwemmen en/of snorkelen was genoeg tijd.

Altijd met de begeleiding in de buurt voor het geval dat er iets mis gaat. Af en toe worden wij ingehaald of gaan wij langs een zeiljacht met bekenden uit dezelfde flottielje. Deze herken je aan het vlaggetje dat wij bij de briefing hadden gekregen met het verzoek deze zo hoog mogelijk in de mast te hangen. De begeleiding heeft een grotere vlag. Leuk voor de kinderen in de groep, zo herkennen zij elkaar sneller. Ook handig, later op de dag, voor de havenmeester die voor ons de plekken vrij houdt.

Al waren wij met ons tweetjes begonnen aan deze zeilreis, het voelde al heel snel als met vrienden op vakantie te zijn. Bijzonder hoe een groep verschillende mensen zo snel samensmelt!

Links de mooringboeien onder water en rechts voor anker in de baai met rood vlaggetje

Zminjak

De wind is goed en heerlijk ontspannen zeilen wij door naar de afgesproken baai.

De eerste overnachting is bij een onbewoond eiland genaamd Zminjak. Bij aankomst staan onze flottieljeleiders al klaar op de steiger. Ze dirigeren ons veilig, 1 voor 1, naar de steiger toe en bieden ons de beloofde mooringlijn aan en nemen de landvasten aan.  

Appeltje eitje? Haha, jaaah… eehhh……  Tijd voor een biertje!!

Wat een geweldig spektakel om dit vanuit je kuip te aanschouwen.
Lijnen aannemen kunnen de kinderen ook heel goed

Onze eerste echte zeildag op het heerlijke blauwe water van de Adria zit erop! Zminjak is een onbewoond eiland met een knusse Konoba (een plaatselijk restaurantje). Het restaurant is gereserveerd, zodat we met de gehele groep tegelijk kunnen eten. Kinderen kunnen bij elkaar zitten. Wij sluiten aan bij andere ouders.

Tijd voor stoere verhalen !  

Overdag saampjes op je eigen zeiljacht en in de avond de verhalen delen met de andere deelnemers tijdens het diner… over wat we onderweg allemaal beleefd hebben. Och… wat heerlijk om dan de bevestiging te voelen dat onze eerste dag toch echt geweldig is verlopen.

Mede door de frisse lucht overdag, de twee glazen wijn, de rust en het lichte kabbelen van het water tegen de boot, sliepen wij deze nacht als roosjes...

Verder lezen? Deel 3 lees je hier.

Geschreven door Burkhard G. Fischer. Tijdens mijn zeilvakanties in Europa en in het Caribisch gebied kwamen mijn hobby’s fotograferen en filmen goed van pas. Graag schrijf ik over mijn persoonlijke zeilervaringen en andere avontuurlijke vakanties. Sinds een paar jaar ben ik actief als stadgids in Koblenz. Nieuwsgierig naar meer van mij? bufischer@msn.com

NauSYS iFrame test

ReizenReizen
Auto Huren bij easyterra

Meer inspiratie, tips en updates

Alle blogs

Heb je een vraag ?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving