Italië praktisch

Ga goed voorbereid naar Italië

Inhoud

Hier vind je alle praktische informatie voor je reis naar Italië. Mis je nog iets? Laat het ons weten!

Klimaat

Italië kent bergachtige gebieden, vlaktes en de zeeën die van invloed zijn op het klimaat van Italië maar de afwisselende zeilvakantie bestemmingen langs de kusten van Italië hebben over het algemeen een middellandse zee klimaat met warme zomers.

Juli en Augustus zijn de warmste maanden maar de heersende wind vanuit zee brengt de nodige verkoeling. Zeilen rond de eilanden van Elba en Corsica in het noorden kent een gemiddelde temperatuur van 28 graden.

Vertrek je tijdens een zeilvakantie vanuit Napels en ga je zeilen langs de Amalfi kust of zeilen vanuit Sicilië dan liggen de temperaturen wat hoger.

In de zomer domineren de winden vanuit het noordwesten tot zuidwesten. Deze zeewind komt opzetten tegen de middag en bereikt gemiddeld een windkracht tussen de 3-5 Beaufort. Een perfecte zeilwind om de Italiaanse kust te ontdekken.

Vaarregels

Omdat je tijdens je zeilvakantie in Italië zeker 6 mijl uit de kust vaart is een internationaal vaarbewijs verplicht. Dit is het ICC (international certificate of competence) voor inland en coastal waters. Dit ICC staat gelijk aan het vaarbewijs 1 en 2 wat je in Nederland kan behalen.

Naast het ICC moet je als schipper samen met een bemanning zelfstandig het zeiljacht kunnen varen onder normale omstandigheden. Het CWO Jachtvaren niveau 2 is een goed uitgangspunt. Goede voorbereiden op een zeilvakantie in Italië kan je doen bij verschillende zeilscholen in Nederland.

Havens

Nabij Napels in de Golfo di Napoli vind je aan de kust de grotere steden Salerno en Agropoli en hiervandaan zeil je richting de Prachtige Amalfi kust in het Noorden met indrukwekkende kliffen, rotsen en verscholen baaien.

Vanuit de Golfo di Napoli naar het zuiden zeil je langs de Costa Cilento wat is aangemerkt als UNESCO werelderfgoed vanwege de unieke cultuur en natuur. De kustlijn in prachtig en je vind hier baaien die alleen per boot bereikbaar zijn.

Het afmeren in Italië is zoals de meeste landen aan de middellandse zee. Je gebruikt in de stadshaventjes en de moderne marina’s een mooringlijn. In de baaien kan je voor anker of je gebruikt één van de mooringboeien.

Italië kent in de havens gemiddeld een hoger prijsniveau dan bijvoorbeeld Griekenland of Turkije. De faciliteiten zijn daarin tegen goed verzorgt.

Reisdocument(en)

Ga je zeilen in Italië dan is een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum
Voor een zeilvakantie in Italië is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen
Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Eten & drinken

Over de keuken van IItalië kunnen we een pagina schrijven. De wijnen en heerlijke Italiaanse keuken maakt een zeilvakantie compleet.

Elke regio in Italië kent z'n eigen specialiteiten. Zo is er bijvoorbeeld een typisch Napolitaanse keuken en een Toscaanse keuken. Aan de kust en op de eilanden wordt veel vis gegeten zoals sardines, ansjovis en tonijn.

Zeil je naar het zuiden richting Scicilie dan is de kans groot dat je de 'pesce di spada' op het menu vind. Deze zwaardvis wordt hier veel gevangen en op vele manier bereid.

De pasta’s  en pizza zijn natuurlijk bekend in alle mogelijke uitvoeringen met kazen als mozzarella en gorgonzola. Eenmaal afgemeerd aan een pittoreske stadskade of voor anker in een baai geniet van de lokale wijnen of een nationaal biertje de Nastro Azzurro of Birra Moretti.

Geld & kosten

De munteenheid van Italië is natuurlijk de Euro. Het prijsniveau in het noordelijke deel van Italië  en de eilanden van Elba en Sardinie is vergelijkbaar met dat in Nederland. in de zuidelijke regio’s van Italië zoals Napels en Calabrië ligt het prijsniveau een stuk lager met uitzondering van de toeristische plekken zoals de Amalfikust.
Pinautomaten zijn overal in Italië ruimschoots aanwezig en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Prijspeil
• Budgetovernachting: vanaf € 25,-.  
• Middenklasseovernachting: circa € 75,-.
• Eenvoudige maaltijd: vanaf € 8,-.
• Diner 3 gangen: vanaf € 25,-.
• Taxirit (ong. 3 km.): vanaf € 4,-.
• Kopje koffie: vanaf € 1,-.
• Biertje: vanaf € 2,10.

Veiligheid

Een zeilvakantie in Italië  is veilig en voor IItalië  geldt dan ook een positief reisadvies.

Actuele informatie over veiligheidsrisico's in het buitenland wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl, via Twitter @247BZ en via de App 24/7 BZ Reis.

Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.

Gezondheid

Het niveau van de medische zorg in Italië is hoog en reizigers wordt geadviseerd een reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

Noodgevallen
In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland. Het ministerie geeft bovendien informatie via de Reisapp Buitenlandse Zaken.

Europese gezondheidskaart
Reizigers kunnen een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via hun zorgverzekeraar of via ehic.nl. Met deze kaart hebben zij recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een zeilvakantie in Italië en weten ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door de zorgverzekeraar. Vaak is het daarom niet nodig om geld voor te schieten. Sommige zorgverzekeraars geven een zorgpas uit die tevens dient als Europese gezondheidskaart.

NauSYS iFrame test

Je kunt nu veilig en zonder risico boeken met onze speciale COVID-19 betalingsregeling.
Dit houdt in dat je maar 30% hoeft aan te betalen (binnen 10 dagen) en het resterende bedrag 28 dagen voor je vertrekt.
Vraag ons naar de voorwaarden.

Dit zijn de Italië zeilvakantie specialisten

en dat zijn ze niet voor niets!
No items found.
Ontdek alle specialisten

Boek alvast de leukste tours in Italië!

Je kunt dan direct naar binnen en hoeft niet in de wachtrij te staan.
Alle tours in Italië

De mooiste beelden van Italië

Droom lekker weg en boek daarna je zeilvakantie :-)
Meer zien? Volg ons!

Heb je een vraag over zeilen in Italië?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving