Turkije praktich

Ga goed voorbereid naar Turkije

Inhoud

Hier vind je alle praktische informatie voor je reis naar Turkije. Mis je nog iets? Laat het ons weten!

Klimaat

Het klimaat aan de Turkse Rivièra is een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Dit stuk kust behoort in de zomermaanden tot de warmste van Europa.

In de maanden juli en augustus zijn temperaturen van tenminste dertig graden gegarandeerd en is de kans op regen klein. Op een aantal dagen stijgen de temperaturen zelfs tot boven de veertig graden. Dit zijn temperaturen die in de schaduw gemeten worden. In de volle zon kan het nog enkele graden warmer worden.

Wie de ergste hitte wil vermijden die kan het beste eind mei/begin juni of tegen het eind van september naar de Turkse Rivièra reizen.

Tip: In de meivakantie en herfstvakantie is er een grotere kans op koeler weer.

Vaarregels

Wil je zonder zorgen zeilen in Turkije? Zorg ervoor dat je het ICC voor inland en coastal waters hebt. Dit staat gelijk aan het vaarbewijs 1 en 2.

Naast het ICC moet je als schipper samen met een bemanning zelfstandig het zeiljacht kunnen varen. Goed voorbereiden kan je via zeilcursussen en speciale voorbereidingsdagen 'zeilen in het buitenland'.

Havens

Aanleg mogelijkheden zijn er genoeg in Turkije. In Turkije hebben we bijvoorbeeld geen stroming of eb & vloed, hierdoor is er dus niet veel meer kennis nodig dan het zeilen op de binnen wateren in Nederland.

Aan de authentieke stadskades leg je aan met de spiegel naar de wal en met behulp van een zogenoemde mooringlijn meer je aan. De meeste stadskades bieden water en elektra maar geen sanitair.

In de baaien leg je gratis aan bij één van de restaurantjes. Vaak liggen er in de buurt van een restaurant boeien waar je aanlegt. Het ankeren is in de meeste baaien gratis.

Reisdocument(en)

U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort dat nog minimaal 8 maanden geldig is bij visumaanvraag. Bij aankomst per auto is een paspoort verplicht.

Een visum is verplicht. Deze kunt u online aanvragen via de officiële website evisa.gov.tr (iDeal of creditcard). Dit visum is 90 dagen geldig, binnen een periode van 180 dagen.

Let op: Vanaf 1 november 2014 is het niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen! Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije, voor het huren van een voertuig.

Eten & drinken

De Turkse keuken is erg gevarieerd en wordt tot de meest veelzijdige ter wereld gerekend. Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt). Sommige traditionele Turkse gerechten, vooral köfte, döner, kokoreç, börek en gözleme worden als fast food gegeten in restaurants.

Mezze
Mezze zijn onmisbaar tijdens een avondje uit. Mezze zijn een selectie van hapjes bij rakı, oorspronkelijk bedoeld als voorgerecht. Vooral in de zomer houden de meeste mensen het echter bij de mezze. Behalve olijfolie, kaas en turşu zijn de volgende mezze populair:
• acılı ezme – pittige, fijn gehakte tomaten met ui en kruiden
• patlıcan ezmesi – aubergine salade
• barbunya pilaki – borlotti bonen gekookt met knoflook, tomatenpuree, winterpeen en olijfolie
• cacık - yoghurt met komkommer, knoflook en gedroogde munt
• fava – fava bonenpuree
• humus - koude puree van kikkererwten
• kalamar – calamaris
• köfte - gekruide gehaktballetjes
• piyaz – witte bonen salade met ui en azijn
• sarma – gevulde wijnbladeren
• sigara böreği – met kaas gevulde deegrolletjes

Bekende dranken
Ayran (gemaakt van water en yoghurt) is de traditionele drank bij het eten of ter afkoeling in de zomer. Vraag naar yayık ayranı of köpüklü (met schuim) ayran. De Turkse koffie (kahve) wordt geserveerd in kleine kopjes. Let er wel op dat u het bezinksel niet meedrinkt. Sade kahve is zwarte koffie en az şekerli, orta şekerli en çok şekerli staan voor weinig, een beetje en veel suiker. De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel). De traditionele alcoholische drank is rakı, een anijsdrank gedistilleerd uit gefermenteerde druivenschil.

Wijn
Hoewel Anatolië een van de oudste wijnregio’s ter wereld is, staat Turkije niet bekend als een wijnland. Sinds enige jaren zijn er in Turkije een aantal producenten gevestigd, die kwaliteitswijnen produceren. De bekendste wijnregio’s zijn Zuidoost Anatolie, het midden van Oost Anatolie, Ankara, Cappadocië, de regio Zee van Marmara en de Egeïsche regio.

Geld & kosten

Officieel is de Lira de Turkse valuta. Maar in de praktijk kun je overal met de euro betalen. Turkije behoort nog niet tot de euro. Ze accepteren wel Lira, maar soms ben je zelfs goedkoper uit door met euro’s te betalen.

Wisselkantoren rekenen een hoge commissie voor het wisselen van valuta. Je kunt hier dus beter geen geld halen. Je kunt beter terecht bij een Turkse bank. Hier zijn de commissies een stuk lager. Je kunt bij je hotel  vragen of er een bank in de buurt is. Let wel goed op of er niemand meekijkt bij het pinnen en ga niet te lang met teveel geld over straat.

De prijzen in Turkije liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -42%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (67% goedkoper), levensmiddelen (35% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (16% goedkoper), sigaretten (49% goedkoper) en openbaar vervoer (77% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Havengelden kan jezelf helemaal bepalen. Ga je voor alle faciliteiten in de jachthavens of kies je voor een steiger of mooring boei van een restaurant. Het prijsniveau van de jachthavens is afhankelijk van de lengte van het zeiljacht. Gemiddeld betaal je tussen de 50,- en 90,- euro per week aan havengelden in Turkije. Gratis lig je bij de vele restaurantjes, of voor anker in een baai.

Prijspeil
• Budgetovernachting: vanaf € 15,-.  
• Middenklasseovernachting: circa € 50,-.
• Eenvoudige maaltijd: vanaf € 3,50.
• Diner 3 gangen: vanaf € 7,-.
• Taxirit (ong. 3 km.): vanaf € 2,-.
• Kopje koffie: vanaf € 1,40.
• Biertje: vanaf € 2,50.

Fooien
Bedieningsgeld is vrijwel altijd inbegrepen bij de hotel- en restaurantrekening. Voor een goede dienstverlening kan je een fooi geven door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag afronden.

Veiligheid

Is Turkije veilig?
Er is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken geen negatief reisadvies uitgesproken voor Turkijë. Zo’n advies wordt pas uitgegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico’s in een land, waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie bestaat. In het grootste gedeelte van Turkije is dit niet aan de orde.

Langs de kust, zoals onder andere Alanya, Side, Antalya, Marmaris, Bodrum, Belek, Kemer en Kusadasi is niets aan de hand. Je kunt hier met een gerust hart vakantie vieren.

Bovendien liggen de genoemde vakantiebestemmingen ook nog eens op zeer grote afstand van de grensstreek met Syrië en het zuidoosten van Turkije, gebieden waar het veel minder veilig is.

Goede reisvoorbereiding
Niet alleen voor Turkije, maar voor elke bestemming is een goede reisvoorbereiding belangrijk. Laat je goed informeren over de actuele stand van zaken in het betreffende land, check welke noodzakelijke en gewenste inentingen je eventueel nodig hebt en zorg ervoor dat je reisdocumenten op orde zijn. Let op straat altijd op je persoonlijke bezittingen, vooral als je de stad ingaat want, net als op iedere vakantiebestemming, zijn oplichters en zakkenrollers altijd actief.

Actuele informatie over veiligheidsrisico's in het buitenland wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl, via Twitter @247BZ en via de App 24/7 BZ Reis.

Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Turkije is van goede kwaliteit. Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald.

Met een Europese gezondheidskaart (EHIC) heb je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een verblijf in Turkije en weten ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door de zorgverzekeraar. Vaak is het dan niet nodig om geld voor te schieten.

Sommige zorgverzekeraars geven een zorgpas uit die tevens dient als Europese gezondheidskaart. Vraag bij je verzekering meer informatie of sluit hier een reisverzekering af.

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.

Voor een bezoek aan Turkije (m.u.v. Istanbul, West Turkije en de Turkse Riviera) is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

NauSYS iFrame test

Dit zijn de Turkije zeilvakantie specialisten

en dat zijn ze niet voor niets!
No items found.
Ontdek alle specialisten

Boek alvast de leukste tours in Turkije!

Je kunt dan direct naar binnen en hoeft niet in de wachtrij te staan.
Alle tours in Turkije

De mooiste beelden van Turkije

Droom lekker weg en boek daarna je zeilvakantie :-)
Meer zien? Volg ons!

Vraag een offerte aan

Ben je op zoek naar een heerlijke zeilvakantie? Vul dan hieronder je gegevens en je wensen in en je ontvangt een scherp aanbod op maat in je mailbox!

*Je kunt veilig en zonder risico boeken met onze speciale COVID-19 betalingsregeling. Dit houdt in dat je maar 30% hoeft aan te betalen (binnen 10 dagen) en het resterende bedrag 28 dagen voor je vertrekt. Wanneer er 28 dagen voor het begin van de reis een grensafsluiting, reiswaarschuwing van het hoogste niveau of een onredelijke quarantaine-eis van meer dan 5 dagen in zowel het vakantie- als het thuisland is, dan kun je kosteloos annuleren en ontvang je een voucher voor het betaalde bedrag(en). Geen zorgen dus! (Deze regeling is geldig op 90% van ons aanbod zeilvakanties.)Welke bestemming?*
Welk Soort zeilvakantie?*
Welke extra's wil je erbij?
Bedankt voor je aanvraag!
Je ontvangt tijdens werkdagen binnen 24 uur een scherp aanbod van ons.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving