Nederland praktich

Ga goed voorbereid naar Turkije

Inhoud

Hier vind je alle praktische informatie voor Nederland. Mis je nog iets? Laat het ons weten!

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, milde zomers en helaas regelmatig neerslag gedurende het hele jaar. Met name de Noordzee en lokaal de grotere binnenwateren hebben invloed op ons klimaat.

Voor de watersporter is het over het algemeen vrij stabiel en zijn de windverwachtingen goed te voorspellen. De meest voorkomende windrichting in Nederland is zuidwest welke wordt aangevoerd door de storingen vanuit de Atlantische oceaan.

Gemiddeld waait in Nederland 2 tot 3 uur na zonsopkomst het minst en ongeveer 3 à 4 uur na de hoogste zonnestand het sterkst. Als er geen grote weersveranderingen voorspeld zijn dan wordt op een zomerdag rond 4 of 5 uur 's middags de sterkste wind verwacht. In de middag waait het dan gemiddeld 50% harder dan vroeg in de ochtend, maar in de namiddag neemt de wind meestal weer af.

Vaarregels

In Nederland is een vaarbewijs verplicht wanneer je vaart met:
• Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die sneller kan dan 20 km per uur.
• Een schip met een lengte van meer dan 15 meter
Ook als je langzamer vaart dan 20 km per uur, terwijl je boot dat wel kan halen, dien je over een vaarbewijs te beschikken. Wanneer je zonder vaart, riskeer je een boete van €550,- en bovendien ben je niet verzekerd bij ongevallen. Een klein rubberbootje met 5 pk kan al snel harder dan 20 km per uur.
In Nederland mag je dus met een jacht van 14,95 meter varen, als deze maar niet sneller kan dan 20 km per uur. Het is dan ook raadzaam om over voldoende kennis te beschikken voor dat je het water op gaat.

Havens

Nederland telt honderden jachthavens, watersportverenigingen en overige watersportadressen. Vele met een zogenoemde “blauwe vlag” certificaat.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

Voor een overnachting in een jachthaven in Nederland  betaal je gemiddeld 1.30 euro tot 1.60 euro per meter, per nacht exclusief toeristen belasting.

De aanlegmogelijkheden, voorzieningen en informatie vind je per locatie terug in de Almanak van de ANWB of via diverse apps.

Belangrijke voorzieningen :

• Een schoon en fris toiletgebouw, lekker warm en schoon.
• Waar je je voorraad boodschappen aanvullen.
• Keuze uit diverse restaurants. Mét uitzicht op de boten. Wat wil je nog meer?
• Een lekkere wandeling maken.
• Een fiets huren, zodat je ook de omgeving kunt verkennen.
• Gebruik maken van de walstroom. Bijvoorbeeld om even de was in de wasmachine te stoppen. En de accu op te laden.

Als je toch op zoek bent naar een plek om aan te meren, dan kun je maar beter een van de leukste jachthavens kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan een van deze:

Marina Volendam
Dit is een van de nieuwste jachthavens in Nederland. De jachthaven heeft 500 ligplaatsen voor zeil- of motorboten van 6 tot 20 meter lang. De haven ligt heel centraal direct aan het Markermeer. Ideaal dus. Plak er meteen even een dagje Volendam aan vast voor de complete ervaring.

Stadshaven Medemblik
Een perfecte haven aan het IJsselmeer, op fietsafstand van Enkhuizen. Bezoekers prijzen de gastvrije havenmeester. En zeggen dat er altijd wel iets te doen is. Het historische Medemblik is zeker een bezoekje waard.

Michiel de Ruijterhaven in Vlissingen
In elke steeg van Vlissingen ruik en voel je de haven. De haven heeft ongeveer 90 vaste ligplaatsen. In de zomer komen er honderden passanten. Voor het uitzicht op de Westerschelde is maar 1 woord: genieten. In Vlissingen speel je de toerist in eigen land. Loop over de boulevard en plof neer bij een van de vele visrestaurants. Laat tijdens je wandeling je boot even onderhouden. Dan ben je zo weer klaar voor vertrek. Bijvoorbeeld richting Antwerpen of Oostende of misschien steek je wel over naar Engeland.

Passantenhaven Terschelling
Zin in een vakantiegevoel? De Waddeneilanden hebben altijd een aantrekkingskracht voor watersporters gehad. Steek de Waddenzee over naar Terschelling. Daar vind je een veilige, schone en duurzame haven. Mét de nodige voorzieningen. Draai er bijvoorbeeld een wasje. Zo droog in de wind! Loop je vanaf de haven even het dorp West Terschelling in? Dan zie je de winkels, restaurants en cafés. Zin om meer te ontdekken? Huur een fiets en bekijk de rest van het eiland.

Reisdocument(en)

Een geldig paspoort of geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist. Ook kinderen hebben een eigen reisdocument nodig . Voor Nederland geldt geen Visum.

Eten & drinken

De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw- en veeteelt verleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, is er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Nederlandse gerechten zijn vaak stevig en voedzaam, afgestemd op de overwegend fysieke werkzaamheden die de Nederlander in het verleden deed.
De Nederlandse keuken staat open voor invloeden van buitenaf. Aan het koloniale verleden zijn veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit de Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en Spaanse keuken zijn gerechten en/of ingrediënten overgenomen.

Geld & kosten

In Nederland betaal je natuurlijk met de Euro en pinnen of contactloos betalen is goed georganiseerd. Bij sommige havens betaal je middels een soort van parkeerautomaat.

Prijspeil
• Boothuur (34ft zeiljacht) vanaf € 195.00 per dag
• Haven gemiddeld € 25.00 per nacht
• Diesel € 1.83 aan de pomp in een jachthaven
• Vaarvakantie verzekering  € 44.00 per week

Veiligheid

Nederland is een veilig land en voor de watersporter worden veel voorzieningen en middelen aangeboden om een zeil- of vaarvakantie veilig te laten verlopen. Voor alle districten worden dagelijks weerberichten opgesteld om je te helpen bij een tochtplanning.

De weerberichten worden veelal meerdere keren per dag gemeld via bijvoorbeeld de marifoon. Alle uitzendtijden en marifoonkanalen per district vind je terug in de Almanak.

Voor de handhaving, bescherming en veiligheid hebben we de Nederlandse kustwacht. Voor de veiligheid en hulp aan watersporters hebben we de KNRM. (Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij) Het landelijke noodnummer is 112 of 0900-0111 (kustwacht).

Gezondheid

Nederland kent een goed zorgstelsel waarbij je op basis van een zorgverzekering overal terecht kunt. Voor een zeilvakantie in het binnen of buitenland kan je aanvullend een reisverzekering afsluiten.

NauSYS iFrame test

Dit zijn de Nederlandse zeilvakantie specialisten

en dat zijn ze niet voor niets!
No items found.
Ontdek alle specialisten

Boek alvast de leukste tours in Nederland!

Je kunt dan direct naar binnen en hoeft niet in de wachtrij te staan.
Alle tours in Nederland

De mooiste beelden van Nederland

Droom lekker weg en boek daarna je zeilvakantie :-)
Meer zien? Volg ons!

Vraag een offerte aan

Ben je op zoek naar een heerlijke zeilvakantie? Vul dan hieronder je gegevens en je wensen in en je ontvangt een scherp aanbod op maat in je mailbox!

*Je kunt veilig en zonder risico boeken met onze speciale COVID-19 betalingsregeling. Dit houdt in dat je maar 30% hoeft aan te betalen (binnen 10 dagen) en het resterende bedrag 28 dagen voor je vertrekt. Wanneer er 28 dagen voor het begin van de reis een grensafsluiting, reiswaarschuwing van het hoogste niveau of een onredelijke quarantaine-eis van meer dan 5 dagen in zowel het vakantie- als het thuisland is, dan kun je kosteloos annuleren en ontvang je een voucher voor het betaalde bedrag(en). Geen zorgen dus! (Deze regeling is geldig op 90% van ons aanbod zeilvakanties.)Welke bestemming?*
Welk Soort zeilvakantie?*
Welke extra's wil je erbij?
Bedankt voor je aanvraag!
Je ontvangt tijdens werkdagen binnen 24 uur een scherp aanbod van ons.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving