Griekenland praktisch

Ga goed voorbereid naar Griekenland

Inhoud

Hier vind je alle praktische informatie voor je reis naar Griekenland. Mis je nog iets? Laat het ons weten!

Klimaat

De kuststreken en eilanden van Griekenland hebben een mediterraans klimaat. Dit wordt gekenmerkt door hete droge zomers en zachte, vochtige winters. De groene tijd of bloeiperiode is van maart t/m mei. De droge tijd is van juni t/m september. De natte tijd is van oktober t/m half maart.

In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland.

Vaarregels

Er moeten twee personen met een ICC for inland and coastal waters (Vaarbewijs II) aan boord zijn of de schipper moet een verklaring afgeven dat er een tweede persoon aan boord is met voldoende vaarervaring. Een internationale verzekeringsverklaring is vereist.

Havens

De havens in Griekenland zijn vaak erg knus. Meestal bestaat de aanlegkade uit een betonnen pier waar je dan je jacht met de achterkant naar de kade legt en aan de voorzijde met het anker op de bodem. Dit verschilt per gebied, maar betonnen kades kom je overal tegen! Deze havens bieden geen sanitaire voorzieningen, maar omdat je alles aan boord hebt, is dat eigenlijk ook niet nodig. Voordeel hiervan is, is dat er ook bijna geen havengelden betaald hoeven te worden. Prijsindicatie is  €2,50/5,00 per zeiljacht per nacht.

Reisdocument(en)

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist. Voor Griekenland is geen visum nodig.
Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles.

Eten & drinken

Eten in Griekenland is een belangrijk onderdeel van de dag voor de Grieken, ze nemen hier dan ook goed te tijd voor. Behalve voor het ontbijt, dit vinden ze wat minder belangrijk en vaak wordt er niet thuis ontbeten, maar onderweg naar het werk iets gehaald. De andere twee maaltijden, lunch en diner, zijn volgende de Griekse eetgewoonten vaak warme maaltijden. En ze geven de voorkeur om dit met veel mensen te nuttigen. De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en ’s avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open.

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het leidingwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Geld & kosten

Munteenheid:  Euro (EUR). Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden. Er geldt meestal een limiet per dag; de limiet kan op aanvraag door de bank of creditcardmaatschappij aangepast worden.

Prijspeil
• Budgetovernachting: vanaf € 25,-.  
• Middenklasseovernachting: circa € 75,-.
• Eenvoudige maaltijd: vanaf € 8,-.
• Diner 3 gangen: vanaf € 15,-.
• Taxirit (ong. 3 km.): vanaf € 4,-.
• Kopje koffie: vanaf € 1,50.
• Biertje: vanaf € 2,-.

Veiligheid

Actuele informatie over veiligheidsrisico's in het buitenland wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl, via Twitter @247BZ en via de App 24/7 BZ Reis.

Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.

Gezondheid

Het niveau van de medische zorg in Griekenland is redelijk. Specialistische hulp is op de eilanden vaak beperkt. Wel zijn er naast de gewone ambulances, helikopters voor noodgevallen.

Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.

NauSYS iFrame test

Je kunt nu veilig en zonder risico boeken met onze speciale COVID-19 betalingsregeling.
Dit houdt in dat je maar 30% hoeft aan te betalen (binnen 10 dagen) en het resterende bedrag 28 dagen voor je vertrekt.
Vraag ons naar de voorwaarden.

Booking.com
Auto Huren bij easyterra

Dit zijn de Griekse zeilvakantie specialisten

en dat zijn ze niet voor niets!
No items found.
Ontdek alle specialisten

Boek alvast de leukste tours in Griekenland!

Je kunt dan direct naar binnen en hoeft niet in de wachtrij te staan.
Alle tours in Griekenland

De mooiste beelden van Griekenland

Droom lekker weg en boek daarna je zeilvakantie :-)
Meer zien? Volg ons!

Heb je een vraag over zeilen in Griekenland?

Stel hem hier. We helpen je graag!
Bedankt, welkom aan boord! We houden je op de hoogte en/of nemen contact met je op.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving