Kroatië praktisch

Ga goed voorbereid naar Kroatië

Inhoud

Hier vind je alle praktische informatie voor je reis naar Kroatië. Mis je nog iets? Laat het ons weten!

Klimaat

Aan de kust van de Adriatische Zee heerst een mediterraans klimaat. Typisch voor dit klimaat zijn de droge, warme zomers en de zachte winters. Gemiddeld is de temperatuur in de zomermaanden een aangename 28˚C.

In de zomermaanden is de heersende wind de Meastral uit noordwestelijke richting. Deze typische zeewind begint in de morgen en bouwt op tussen de 3-5 beaufort. Wanneer laat in de middag de zon zakt gaat de wind mee en is het ’s avond windstil.

De krachtige Bora wind uit het noordoosten komt in de zomermaanden weinig voor. De Bora wordt goed voorspelt en houdt afhankelijk van de regio 1 tot 4 dagen aan.

Vaarregels

In Kroatië is een internationaal vaarbewijs verplicht voor alle boten groter dan 3 meter. Ga je zeilen in Kroatië dat heb je het ICC voor inland en coastal waters nodig. Dit staat gelijk aan het vaarbewijs 1 en 2.

Naast het ICC moet je als schipper samen met een bemanning zelfstandig het zeiljacht kunnen varen. Goed voorbereiden kan je via zeilcursussen en speciale voorbereidingsdagen 'zeilen in het buitenland'.

Havens

Aanleg mogelijkheden zijn er genoeg in Kroatië. Een goed georganiseerd netwerk van moderne jachthavens vind je vooral aan de kust. Deze geven een goede beschutting in slechter weer en bieden goede faciliteiten aan de wal met water, elektra en sanitair.

Aan de authentieke stadskades leg je aan met de spiegel naar de wal en met behulp van een zogenoemde mooringlijn meer je aan. De meeste stadskades bieden water en elektra maar geen sanitair.

In de baaien leg je gratis aan bij één van de restaurantjes. Vaak liggen er in de buurt van een restaurant boeien waar je aanlegt. In de grotere baaien en de nationale parken vind je boeien waar je aan kan overnachten tegen betaling. Het ankeren is in de meeste baaien gratis.

Reisdocument(en)

Een geldig paspoort of geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist. Ook kinderen hebben een eigen reisdocument nodig . Voor Kroatië geldt geen Visum.

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Kroatië, ook bij het huren van een voertuig.

Eten & drinken

De Kroatische keuken verschilt van streek tot streek. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. De Dalmatische keuken is mediterraans, waarbij veel olijfolie en kruiden worden gebruikt. Een typisch gerecht is zwarte risotto, gemaakt van inktvis waarbij de zwarte kleur afkomstig is van de inkt van dit zeedier.
Een ander typisch Dalmatisch gerecht is prosciutto: gerookte ham met kaas en olijven. Een ‘brudet’ is een stoofpotje van zeevruchten. ‘Pašticada’ is een vleesgerecht dat meestal van rundvlees wordt gemaakt. Verse zeebaars van de grill met olijfolie en zeezout is aan de kust vaak op de menu kaart te vinden.

Door het zonnige klimaat en vruchtbare grond is Kroatië één van de oudste wijngebieden ter wereld. Zowel aan de kust als in het binnenland vind je wijngaarden terug en er zijn vele geregistreerde wijnproducenten in Kroatië. Typische Kroatische druivensoorten zijn de Plavac Mali, Babić en Teran waar de rode wijn van gemaakt wordt.
Witte Kroatische wijnen zijn onder meer afkomstig van de druivensoorten Graševina, Malvasia, Pošip en Bogdanuša. De bekenste pilsen in Kroatië zijn de Ozjusko en Karlovacko.

Geld & kosten

Wie naar Kroatië reist, hoeft vanaf 2023 niet meer door de paspoortcontrole en kan er met euro's betalen. Pinnen in Kroatië is geen enkel probleem en kan in vrijwel iedere stad of in ieder dorp.

De prijzen in de toeristische gebieden en steden als Hvar en Durbovnik liggen hoger dan in het noorden en op de kleinere eilanden. De prijzen zijn gemiddeld nog steeds goedkoper dan in Nederland.

In de lokale Konoba (restaurants) vind je meestal een kleine kaart waarop je lokale gerechten vindt. Hier kun je een lekkere en betaalbare maaltijd eten. Zo kost een hoofdgerecht hier ongeveer € 15,-.

Naast de huur van je zeiljacht of catamaran heb je nog een aantal kosten waar je rekening mee moet houden. Zo heb je ook in Kroatie een toeristenbelasting. Die is ongeveer € 1,50 per persoon per nacht.

Havengelden kan jezelf helemaal bepalen. Ga je voor alle faciliteiten in de jachthavens of kies je voor een steiger of mooringboei van een konoba. Het prijsniveau van de jachthavens is afhankelijk van de lengte van het zeiljacht. Gemiddeld is dit € 4,- per meter. Aan de stadskades is dit aanzienlijk minder en gratis lig je bij de vele restaurantjes of voor anker in een baai.

Prijspeil
• Budgetovernachting: vanaf € 35,-
• Middenklasseovernachting: circa € 85,-
• Eenvoudige maaltijd: vanaf € 12,-
• Diner 3 gangen: vanaf € 28,-
• Taxirit (ong. 3 km.): vanaf € 4,-
• Kopje koffie: vanaf € 1,50
• Biertje: vanaf € 2,50

Veiligheid

Kroatië is een heel veilig land om je vakantie te vieren. Met name de jongere generatie Kroaten zijn een gastvrij, tolerant en vriendelijk. Het toerisme maakt al tientallen jaren deel uit van het leven van de en ieder jaar kijkt men hier weer uit naar het zomerseizoen. De meeste Kroaten genieten van het contact met de toeristen en laten hun gasten graag kennis maken met hun tradities en hun manier van leven.

Actuele informatie over veiligheidsrisico's in het buitenland wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl, via Twitter @247BZ en via de App 24/7 BZ Reis.

Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Kroatië is van goede kwaliteit. Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald.

Met een Europese gezondheidskaart (EHIC) heb je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een verblijf in Kroatië en weten ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door de zorgverzekeraar. Vaak is het dan niet nodig om geld voor te schieten.

Sommige zorgverzekeraars geven een zorgpas uit die tevens dient als Europese gezondheidskaart. Vraag bij je verzekering meer informatie of sluit hier een reisverzekering af.

Inentingen zijn in Kroatie niet verplicht. Wel worden er een aantal aanbevolen zoals een DTP vaccinatie.

NauSYS iFrame test

Dit zijn de Kroatië zeilvakantie specialisten

en dat zijn ze niet voor niets!
No items found.
Ontdek alle specialisten

Boek alvast de leukste tours in Kroatie!

Je kunt dan direct naar binnen en hoeft niet in de wachtrij te staan.
Alle tours in Kroatië

De mooiste beelden van Kroatië

Droom lekker weg en boek daarna je zeilvakantie :-)
Meer zien? Volg ons!

Meer informatie of offerte?

Vul dan hieronder je gegevens en je wensen in en je ontvangt een scherp aanbod op maat!

*Je kunt veilig en zonder risico boeken met onze speciale COVID-19 betalingsregeling. Dit houdt in dat je maar 30% hoeft aan te betalen (binnen 10 dagen) en het resterende bedrag 28 dagen voor je vertrekt. Wanneer er 28 dagen voor het begin van de reis een grensafsluiting, reiswaarschuwing van het hoogste niveau of een onredelijke quarantaine-eis van meer dan 5 dagen in zowel het vakantie- als het thuisland is, dan kun je kosteloos annuleren en ontvang je een voucher voor het betaalde bedrag(en). Geen zorgen dus! (Deze regeling is geldig op 90% van ons aanbod zeilvakanties.)Welke bestemming?*
Welk Soort zeilvakantie?*
Welke extra's wil je erbij?
Bedankt voor je aanvraag!
Je ontvangt tijdens werkdagen binnen 24 uur een scherp aanbod van ons.
Sorry, er ging iets fout. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon
voor de beste beleving