Het levendige blauw van de zee, het weelderige groen van dennen en olijfbomen en het maagdelijk wit van de Dalmatische stenen… Het kleurenpalet van de regio Zadar is uitzonderlijk en uniek in de wereld.
Deze regio zit vol tegenstellingen; het heeft een rijk historisch erfgoed, maar ook een prachtige natuur. Het eerste dat opvalt is de meest intense beleving van deze regio: het bijzondere kleurenspel van de zee waarboven het donkergroen van dennenbomen of olijfbomen oprijst. In datzelfde kleurenspel doet ook het witte Dalmatische gesteente mee. Dit reikt helemaal tot aan de kust. Het bedekt in kleinere vorm de kiezelstranden die zoveel toeristen aantrekken.
Iets zuidelijker van Zadar vind je de wilde schoonheid van de witte karstrotsen. Met het blauw van de heldere zee rondom Šibenik, is dit gebied een waar nautisch paradijs. Hier vind je 240 eilandjes en kliffen, elk met hun eigenbezienswaardigheden. Wil je kennis maken met de bekendste koraalvissers van de Adriatische Zee? Vaar dan naar Zlarin. Als je benieuwd bent naar de plaats die bekend staat om zijn sponzenvissers, pak dan de boot naar Krapanj. En wil je écht iets unieks ervaren? Kies dan het ruime sop en ontdek de Kornati eilanden.
Hoewel het op grootspraak lijkt om de regio Zadar een land van goddelijke inspiratie te noemen, is het echt een land van ongeëvenaard natuurschoon. De talrijke nationale parken zijn daarvan het levende bewijs.
Twee nationale parken op maar vijftig kilometer van elkaar vandaan, maar zo verschillend!
Nationaal Park Kornati is een archipel van 89 eilanden, eilandjes en rotsen (in totaal 152). Het is van een ongekende schoonheid, die het varen in dit zeegebied tot een waar genoegen maakt. Naast bewondering boezemt het ook vrees in vanwege de steile kliffen.
Het Nationaal Park Krka is het stroomgebied van de rivier de Krka. Het park heeft vele natuurlijke dammen, watervallen en meren.
De Dalmatische keuken
Het proberen van traditionele gerechten is voor velen een van de leukste dingen tijdens een vakantie in het buitenland. Echte Dalmatië fans hebben vast al wel eens een peka gerecht geproefd. Peka is een traditionele manier om vlees of vis te bereiden onder een gietijzeren koepel (de peka) die bedekt is met gloeiende sintels. In de meeste ‘Konoba’s’ staat dit gerecht op het menu.